Soepproject voor dak- en thuislozen van start

Links initiatiefnemer Wim Ligtenberg, rechts vrijwilliger Sam de Graauw (foto 1). Ze serveren soep aan een dame uit de doelgroep op een koud en winderig Zonneplein. (foto/tekst: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Enkele maanden geleden liep Wim Ligtenberg langs de ingang van een supermarkt. Er zat een dakloze man tegen de gevel en een klein meisje zei er iets aardigs tegen. Haar moeder zag dat en zei: "Weg bij die vieze oude man!" Het shockeerde Wim enorm en zette hem aan het denken. Nu is er, met dat nare incident als aanleiding, een nieuw project dat soep uitdeelt aan dak- en thuislozen.

Wim kende het idee; soep uitdelen aan de mensen die dit met name in de herfst en de winter goed kunnen gebruiken, uit Antwerpen. Door wat hij meemaakte bij die supermarkt bedacht hij ook iets voor de Bergse dak- en thuislozen te willen doen. Dus adopteerde hij het Belgische initiatief en ging aan de slag. Hij legde onder meer contact met Yeri Goossens, een dame die zich ook geregeld inzet voor deze kwetsbare groep. "Via haar heb ik wat contacten met bijvoorbeeld de gemeente kunnen leggen en een aantal vrijwilligers gevonden. Ik ben ontzettend blij met alle hulp en steun die we al kregen. Dat is hartverwarmend."

Complimenten

Nog tot eind maart gaat het soepproject op dinsdag en donderdag op pad, in het najaar wordt het weer opgepakt. Vandaag was de eerste, officiële keer en die kan op veel belangstelling rekenen. Zelfs de NOS is er, voor een radio-item. En veel passanten stoppen even om complimenten te maken voor het initiatief. Het doet Wim en vrijwilliger Sam zichtbaar goed. Wim vertelt: "Alleen tijdens de dinsdag van Vastenavend komen we niet overal omdat de stad dan deels is afgesloten." En daarover gesproken… Hij hoopt eigenlijk, legt hij zichtbaar geëmotioneerd uit, dat de Bergenaren de 'werremte' die bij dat volksfeest hoort ook op kunnen brengen voor de mensen die het echt minder goed hebben, het hele jaar door.

Mooi en triest tegelijk

Het team dat nu deelneemt aan het project bestaat uit 14 mensen. Door berichten in de media melden zich ook nieuwe vrijwilligers en die zijn van harte welkom. Sam de Graauw is er één van. Hij woont nog niet zo lang in Bergen op Zoom maar leeft mee met de dak- en thuislozen. "Ik heb op jongere leeftijd ook een tijdje op straat gewoond en las vorige week over dit project. Heb me direct aangemeld en vandaag meteen mee op pad. Mooi dat dit gebeurt maar ook triest dat het nodig is. In een rijk land als dit zou iederéén eten en onderdak moeten hebben."