SP vraagt wethouder Evert Weys af te zien van wachtgeld

BERGEN OP ZOOM – In wat de partij een ‘collegiale brief’ noemt, heeft de Bergse SP begin december aan wethouder Evert Weys gevraagd of hij af wil zien van de wachtgeldregeling. Daar heeft hij niet op gereageerd, daarom maken de socialisten hun verzoek en overwegingen nu openbaar.  

Fractieleider Theo de Jong en burgerlid Rob de Vos stuurden op 9 december hun pleidooi naar Weys. Natuurlijk feliciteerden ze hem tevens met zijn benoeming tot burgemeester van Hilvarenbeek. Dat was echter niet de reden van hun schrijven. Gezien de financiële situatie van Bergen op Zoom vroegen de SP’ers aan de wethouder of hij wil overwegen geen gebruik te maken van de wachtgeldregeling. Tot hun grote teleurstelling bleef antwoord uit.

Cijfers

In de brief aan bestuurder Weys rekenen de SP’ers hem voor: Vanwege de grootte van onze gemeente, verdient hij nu bruto €8127,45 per maand. Als burgemeester van het kleinere Hilvarenbeek wordt dat €7874,98 per maand. Omdat hij aftreedt kan hij aanspraak maken op de landelijk geldende regeling die het verschil in het eerste jaar voor tachtig procent vergoedt en het jaar erna voor zeventig procent. Daar komen de vakantie- en eindejaarsuitkeringen nog bij.

Ongenoegen over wachtgeld

De Bergse socialisten hebben om twee redenen aan De GBWP- wethouder gevraagd om van deze regeling af te zien. Er is maatschappelijk momenteel het nodige over te doen, veel mensen uiten hun ongenoegen over hoe die wordt toegepast. Daarnaast kampt Bergen op Zoom met serieuze financiële problemen. “Het gaat natuurlijk niet om een heel groot bedrag”, melden De Jong en De Vos namens hun partij. “Maar wij vinden het een principekwestie omdat Dhr Weys kort wethouder was van onze gemeente en het zou hem sieren om hier vanaf te zien. De inwoners van Bergen op Zoom zouden het zeker kunnen waarderen.” De SP betreurt dat er vooralsnog niet is gereageerd op hun oproep.

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay