SPADO en Sportcentrum De Karmel willen indooratletiek op de kaart zetten

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM / WEST-BRABANT – Na vele jaren van plannen, onderzoek, overleg en teleurstellingen heeft atletiekvereniging AV SPADO uit Bergen op Zoom eindelijk een partner gevonden die ‘indooratletiek in town’ mogelijk gaat maken. Pim Felius, eigenaar van Sportcentrum De Karmel, wil indooratletiek gaan faciliteren.

De Bergse atletiekvereniging timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Inmiddels behoort SPADO in nagenoeg alle categorieën tot de landelijke top in de competities. Zo heeft SPADO het hoogst geplaatste dames- en herenteam van West-Brabant en Zeeland en is het Jongens-A juniorenteam in 2017 tweede van Nederland geworden.

Trainen

Atletiek op het niveau waarop SPADO acteert vereist goede indoor trainingsfaciliteiten en die waren er niet in de regio. Atleten moesten in de winterperiode improviseren, of uitwijken uit naar ver weg gelegen faciliteiten elders in Nederland. Ook indoorwedstrijden waren slechts op zeer beperkte schaal mogelijk.

Dat gaat dus veranderen. Middels de samenwerking met De Karmel wil SPADO-voorzitter Jacques van Gool 'de atleet centraal stellen en ambities naar een hoger niveau tillen'. Hij vertelt: "Er is voldoende talent om ook de komende jaren te kunnen genieten van topatletiek, nationaal en internationaal. Dit is alleen mogelijk met goede regionale faciliteiten. De talenten hoeven daardoor veel minder te reizen en zullen topsport beter met hun scholing kunnen combineren.”

Aanpassingen

De intentie van SPADO en De Karmel is om gezamenlijk indooratletiek regionaal en landelijk op de kaart te zetten. Daartoe zal De Karmel de komende jaren aangepast worden. Er komen aanpassingen voor polsstokhoogspringen, verspringen en het gebruik van spikes. Tevens zullen er door SPADO geregeld wedstrijden georganiseerd worden in De Karmel. Eigenaar Pim Felius benadrukt: "Voor de huidige sporten in De Karmel zal er na de optimalisatie niet veel veranderen." Deze winter al gaan de atleten van SPADO in De Karmel trainen. Ook topsport talentschool RSG 't Rijks heeft interesse getoond om gebruik te gaan maken van De Karmel.

Zaterdag 28 oktober wordt de nieuwe ‘atletiektempel’ feestelijk in gebruik genomen.

De samenwerking tussen De Karmel en SPADO gaat dan van start met twee indoor recordwedstrijden. Vanaf 10 uur is er voor de pupillen een Athletics Champs wedstrijd, waarbij de jongste jeugd gaat werpen, springen en sprinten. Hiervoor hebben zich zo’n 100 deelnemers aangemeld. Tegelijkertijd gaan de junioren, senioren en G-senioren in een ander deel van het sportcentrum de krachten meten op diverse onderdelen. Hoogtepunt wordt het polsstokhoogspringen met 25 atleten, onder wie vele nationale jeugdtoppers en deelnemers uit België.

Om 12.00 uur zullen SPADO-voorzitter Jacques van Gool en Pim Felius, eigenaar van De Karmel, de intentieovereenkomst voor de samenwerking tekenen. Daarbij zullen ook wethouder Arjan van der Weegen (Bergen op Zoom), Marijke van der Kaaden (RSG ’t Rijks) en Bob Thomassen (AtletiekUnie) aanwezig zijn.

Afbeelding: Pixabay/Michal Jarmoluk