Statenfractie PvdA wil einde aan ‘zinloze biedingsstrijd Bravis’

Stijn Smeulders van de PvdA-statenfractie: "Zeker zijn van goede zorg binnen een zo kort mogelijke afstand." (Tekst: Han Verbeem, foto: PvdA Brabant)

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL / DEN BOSCH – De fractie van Brabantse PvdA-statenfractie roept de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal op tot eensgezindheid bij de locatiekeuze voor het nieuwe Bravis ziekenhuis. Lukt dat niet, dan zou het provinciebestuur 'zijn rol moeten nemen' want 'de provincie gaat uiteindelijk over het bestemmingsplan'. Fractieleider Stijn Smeulders wil zo voorkomen dat beide gemeenten "zich laten meeslepen in een kostbare biedingsstrijd", schrijft hij deze week aan het College van Gedeputeerde Staten (GS). Smeulders komt met zijn oproep nadat het Roosendaalse college van B&W had aangegeven een eigen koers te willen varen bij het zoeken naar een nieuwe vestigingsplaats voor Bravis.

Smeulders zou graag zien dat Bergen op Zoom en Roosendaal alsnog gezamenlijk optrekken om de beste vestigingslocatie te kiezen op basis van de bereikbaarheid van het ziekenhuis voor álle inwoners van West-Brabant. "Aanrijtijden voor ambulances en nabijheid van spoedeisende hulp en bereikbaarheid van het de nieuwe ziekenhuislocatie, ook met het openbaar vervoer, zijn essentieel”, aldus Smeulders. "De PvdA Brabant ziet de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuis niet als een vastgoedontwikkeling, maar als een zorgvraag." 

Rol benutten

Smeulders vindt dat het provinciebestuur zijn "rol moet benutten" bij de locatiekeuze voor het nieuwe ziekenhuis. "De provincie gaat uiteindelijk over de bestemmingsplannen van gemeenten", zo stelt het PvdA-statenlid in zijn vragen aan het college van GS.

Eigen koers Roosendaal

Vorige week liet de Bergse wethouder Patrick van der Velden de gemeenteraad weten, dat Bergen op Zoom drie locatiemogelijkheden heeft vastgesteld binnen de eigen gemeentegrenzen. Roosendaal heeft binnen haar grondgebied één locatie op het oog. Van der Velden liet weten dat ook hij de de voorkeur gaf aan een gezamenlijke aanpak van beide gemeentebesturen, maar Roosendaal blijkt daar geen behoefte aan te hebben. De keuze voor de nieuwe locatie is uiteindelijk aan de Raad van Bestuur van het Bravis Ziekenhuis. Vier jaar geleden is Bravis ontstaan uit een fusie van ziekenhuizen Lievensberg en St Fransiscus. Eind 2018 maakte Bravis bekend al de komende zomer een besluit te willen nemen over de vestigingspaats voor het nieuwe hoofdziekenhuis, dat de beide bestaande ziekenhuizen zal vervangen.