Stayokay en Natuurpodium krijgen een eigen uitkijktoren met tokkelbaan

BERGEN OP ZOOM – Officieel is het nog geen gelopen race. Het ontwerpbesluit wordt bijvoorbeeld eerst nog zes weken ter inzage gelegd, maar als alles meezit staat er naast Stayokay en Natuurpodium Brabantse Wal nog in 2017 een uitkijktoren. Met daaraan een 120 meter lange tokkelbaan.

De stichting die de Stayokay-locaties beheert, waaronder die in Bergen op Zoom, is voornemens de toren te bouwen. In samenwerking met de gemeente, die met subsidiegelden van de regeling Landschappen van Allure co-financiert. Geraamde kosten: 185.000 euro

Als alles meezit kan de nieuwe toren er nog in 2017 staan. Een en ander hangt ook een beetje af van eventuele ontwikkelingen rondom het bestemmingsplan. Daarin was het bouwwerk niet opgenomen, vandaar dat het college de omgevingsvergunning binnenkort (waarschijnlijk september) weglegt voor zes weken. Gemeentewoordvoerster Bregje Schouteren-Suurland liet weten dat de totale procedure naar vewachting drie tot zes maanden in beslag gaat nemen. Daarna kan er gebouwd gaan worden.

Vergezichten, vogelspotten en tokkelen

De uitkijktoren biedt niet alleen een vergezicht over de bossen van landgoed Lievensberg en een goede mogelijkheid om vogels te spotten, maar kijkt ook uit op het groene observatiedak dat komt op het hoofdgebouw en Natuurpodium. Vanaf het Klimbos is straks omlaag te tokkelen naar de toren. Op de tweede verdieping van het bouwwerk komt een landingsplaats voor de 120 meter lange tokkelbaan.   

Artist impression: Personal Architecture BNA