Steeds meer asperges gekweekt

BERGEN OP ZOOM / DEN HAAG – Het zijn voornamelijk landelijke cijfers maar ze zeggen natuurlijk ook wat over een streekproduct dat hier erg populair is: asperges! Het CBS meldt dat er steeds meer worden geoogst. Vorig jaar nam de totale productie met ongeveer 12 procent toe.

In 2017 is er in Nederland ongeveer 20,8 duizend ton geoogst aan ‘het witte goud’. Met een winkelprijs (bron: AH) van zo’n 12 euro per kilo is die bijnaam best gepast. Het zegt ook iets over de populariteit van de asperge.

Chauvinisten

Opvallend is dat er niet eens veel meer landbouwgrond is gebruikt voor de toegenomen aantallen. Blijkbaar wordt er efficiënter geteeld en geoogst. In de gemeente Bergen op Zoom werd in 2017 voor deze groente 20,43 hectare ingezet.

Ten opzichte van de Limburgse cijfers stelt dat niet zo veel voor. De gemeente Peel en Maas spant de kroon met bijna 753 hectare. Al blijven veel kenners erbij dat de Brabantse Wal asperge zich positief onderscheidt qua smaak. Redenen daarvoor zouden de mineralen zijn in de bodem hier, op de grens van klei en zand, maar ook de zachte zeewind die soms over de velden waait. Waardoor de fijnproever een iets zilte toon ervaart. De chauvinisten zijn het vanzelfsprekend met de kenners eens.

Meer weten over de CBS bevindingen omtrent de aspergeteelt? Klik hier!

Stockfoto: Pixabay/Dirk (Beeki®) Schumacher