Stem op de 20 genomineerden van het Rabo Sportgala 2019

BERGEN OP ZOOM (ingezonden mededeling)De Commissie Sportverkiezingen van de gemeente Bergen op Zoom heeft 20 sporters en teams genomineerd voor een titel op het 43e Rabo Sportgala van de gemeente Bergen op Zoom. De acht commissieleden moesten hun keuze bepalen uit de meer dan 40 aanmeldingen die de afgelopen maand zijn binnengekomen. Je kunt nu stemmen en mede de uitslag bepalen.

Het Rabo Sportgala vindt plaats op 13 december in Theater De Maagd. Het is mogelijk om vanaf 18 november tot 6 december te stemmen op de genomineerden via www.sportverkiezingenboz.nl. De stemming van het publiek telt voor 1/9 mee met de uitslag, dus kan van doorslaggevende invloed zijn!

Gratis toegang

Het gala wordt ook live uitgezonden op Zuidwest TV. Na afloop is er een gezellige afterparty in het theatercafé. Het sportgala is gratis toegankelijk. Feestelijke kleding wordt op prijs gesteld.

De genomineerden zijn:

Sportman

François van Dijke (51)

Van Dijke is lid van loopgroep PK, hij heeft het afgelopen jaar verschillende wegwedstrijden gewonnen. Bij de 10 KM van Terheijden kwam hij als eerste over de finish. Dit lukte hem ook bij de 4 Engelse Mijl wegwedstrijd in Roosendaal. Tot slot pakte hij de eerste plaats op de 10 KM tijdens de halve marathon van Tholen.

Peter Goossens (41)

Opnieuw een nominatie voor Peter Goossens. De judoka is hoofdtrainer bij sportschool Shintai en presteert zelf ook nog steeds op nationaal niveau.  Dit sportjaar werd hij voor de 10e keer op rij Nederlands kampioen in Katame-no-kata, geen een judoka heeft dit in Nederland weten te behalen. Met zijn showteam haalde hij de nationale titel. Met 13 Nederlandse titels in 2 verschillende kata's is Goossens recordhouder in Nederland. Hij werd eerder in 1999, 2002 en 2012 uitgeroepen tot sportman van het jaar.

Bas Leyte (21)

Als U16 speler verliet Bas Leyte Nederland om zijn basketbaldroom na te jagen. Eerst vertrok hij naar Spanje waar hij voor CBA speelde. Daar trok hij de aandacht van scouts van New Hampton School in New Hampshire. Daar heeft hij zijn kans gegrepen en verdiende een kans om voor the Spartans te gaan spelen. Hier zal hij zich in de kijker willen spelen bij de NBA teams.

Sportvrouw

Anouk van Gils (19)

Anouk van Gils won dit jaar maar liefst twee medailles op het Nederlands kampioenschap atletiek. Ze pakte het goud op de 1500 meter en zilver op de 3000 meter. Om deze prestatie weg te zetten traint ze acht keer per week. Drie keer in Rotterdam en de rest bij SPADO. Momenteel is van Gils begonnen aan een studie in Amerika, hier kreeg ze een studiebeurs bij de Eastern Kentucky University voor haar uitzonderlijke atletiektalent.

Roos Kuijpers (16)

Als buikdansers pakte Roos Kuijpers met haar groep het goud op Classic Oriental en het zilver in de categorie Fusion Fantasy tijdens het wereldkampioenschap. Haar individuele wereldtitel kon ze net niet prolongeren, ze pakte het zilver op het individuele onderdeel. Ze had op meer gehoopt, maar is tevreden. Zeker als ze kijkt naar het sterke deelnemersveld met veel sterke deelnemers uit Oost-Europa.

Anna-Joy Asiimwe (15)

Danseres Anna-Joy Asiimwe is een echte sportvrouw. Heel introvert, nooit vooraan willen staan, maar zeer gedisciplineerd met haar voedingsschema en trainingsdoeleinden. In een categorie met 71 dansers heeft zij zilver behaald op het europeeskampioenschap. Haar trainer is dan ook erg trots op deze topsporter. Ook behaalde ze het goud op haar allereerste Nederlands kampioenschap. Op het NK heeft Anna-joy 58 dansers achter zich gelaten.

Sportploeg

LTC de Zoom Dames 1e klasse

Het 1e Damesteam van LTC de Zoom werd dit jaar kampioen in de 1e klasse van de landelijke KNLTB competitie. Het verschil moest gemaakt worden op de laatste speeldag. De dames van LTC de Zoom deden wat ze moesten doen, maar nog niet alle andere wedstrijden waren gespeeld. Er was die dag veel appcontact met andere teams in afwachting naar de beslissing. Uit eindelijk pakte de dames van LTC de Zoom de titel met minimaal verschil. Het punten aantal was gelijk met de nummer twee, het onderlinge resultaat was doorslaggevend en in het voordeel van LTC de Zoom. Dit levert de dames promotie op naar de hoofdklasse, hierboven zit alleen nog de Eredivisie.

MOC’17 JO15-1

MOC'17 JO15-1 heeft een unieke prestatie geleverd door, als eerste (jeugd)team in de geschiedenis van het Bergse voetbal, kampioen te worden (met 11 punten voorsprong op nr. 2) van de 3e divisie landelijk in het seizoen 2018-2019 en daarmee te promoveren naar de 2e divisie landelijk. Dit seizoen 2019-2020 komt MOC'17 JO15-1 uit in de 2e divisie B.

Pineapple Crew

Ze zijn nog geen tien jaar oud, maar de acht dansers van Pineapple Crew, onderdeel van dansschool Boogie Down, hebben de eerste plaats behaald op het wereldkampioenschap Streetdance in Blackpool. Daarnaast pakte de groep nog een tweede plaats op het Europeeskampioenschap Streetdance en opnieuw een eerste prijs tijdens het Nederlands kampioenschap Streetdance.

Sporter met een beperking

Suzie Pellis 11)

De 11-jarige Suzie Pellis oogst met haar zwemtalent veel bewondering, zeker ook omdat ze haar rechterhand en een deel van haar onderarm mist. De sportieve Suzie bleek op jonge leeftijd al erg goed te kunnen zwemmen. Zij geniet enorm van het zwemmen en is bovendien erg gedisciplineerd. Dit heeft haar geholpen de eerste plaats te pakken op de onderdelen 200m wisselslag en op de 100m vrijeslag, tijdens het Nederlands kampioenschap parazwemmen.

Stef Olree (16)

Stef Olree is Racerunner bij AV SPADO. Op het Nederlands kampioenschap in Rotterdam deed hij mee op de 200, 400, 800 en 1500 meter. Op de 1500 meter pakte hij de vijfde plek.

Christ van Wijk aanmoedigingsprijs

Sam Vermaat (14)

Vermaat heeft dit jaar weer laten zien een echt toptalent te zijn. Tijdens het Nederlands kampioenschap Slopestyle pakte Vermaat de eerste plaats. Ook op het Nederlands kampioenschap Big Air tot 15 jaar pakte hij de titel. Bij de senioren werd hij tweede en in de overall categorie werd hij ook tweede. Tot slot mocht hij ook nog debuteren op de Europa cup. Dit deed hij met een podium plaats, hij eindigde als derde.

Indra de Jong (12)

Indra de Jong werd als 12 jarig meisje uitgenodigd voor een titelgevecht K1 kickboksen. Als twaalfjarige een titelwedstrijd in het buitenland van een van de hardste vechtsporten ter wereld. Het was een erg spannende wedstrijd en na vijf ronden stond het gelijk in punten. Toen moest er een beslissende zesde ronde gebokst worden. Deze wist de Jong te winnen en zo werd ze op twaalfjarige leeftijd Europees kampioen K1 kickboksen.

Jasper Videler (16)

Videler schakelde tijdens het Nederlands jeugdkampioenschap schermen de titelfavoriet uit in de kwartfinale. Videler eindigde het toernooi met een bronze medaille. Volgend jaar zal hij waarschijnlijk deelnemen aan worldcup toernooien.

Seniorsporter

Monique de Klerk – van Hasselt (55)

Tennisster Monique de Klerk – van Hasselt slaat al sinds haar jeugd een balletje op de tennisbaan. Niet onverdienstelijk. Zij heeft altijd op hoog niveau gespeeld. Dit jaar mocht ze deelnemen aan het wereldkampioenschap.

Peter Janssens (70)

De zeer sportieve Peter Janssens wandelt graag en zet hier ook grootste prestaties weg. Zo heeft hij de Kennedy Mars in Someren gelopen (80km in 15 uur). Ook liep hij een rondje Ameland (50km in 8 uur). Momenteel is Janssens bezig aan de toch naar Santiago de Compostella van ongeveer 1300 km.

Chris Schrauwen (67)

Schrauwen is een fanatiek atleet. Hij werd derde op het Nederlands kampioenschap, halve marathon in de 65+ klasse. Hij werd eerste op de TenMiles in Tilburg. Ook werd hij eerste op de halve marathon 65+ van Eindhoven.

Sportvrijwilliger

Daniël Sterenborg

Daniël Sterenborg is oprichter van het Lacrosse in de Zuidwest regio onder de naam Ogers Lacrosse. Hij is stappen aan het maken met het team om de tweede divisie te bestormen.

Dosh Hofman

Dosh Hofman zet zich voornamelijk in op het zwemmen bij de zwem/waterpolo vereniging de Krabben. Voornamelijk gericht op de recreanten en is hier ook ploegleider, de recreanten zijn vaak ook iets jonger als ze meedoen aan een wedstrijd. Sommige zijn pas 7 of 8 jaar. Ze begeleid de kinderen en vertelt ze wat ze moeten doen. Wanneer ze moeten zwemmen en welke slag. Voor haar trainingen kijkt ze wie er meedoen aan een wedstrijd en richt daar de training op in. Haar nieuwe specialiteit is de fun training, om eens wat anders te doen, het inzetten van extra materiaal, bijvoorbeeld gericht op Kerst of Sinterklaas. Hier zitten veel spelelementen in, maar toch zwemmen ze hier stiekem heel veel.

Mickel van Ekeren

Mickel van Ekeren is vrijwilliger bij Ateletiek vereniging Spado. Hij geeft voornamelijk training en is als kleine jongen begonnen in 1987. Hij vond het altijd leuk om aanwijzingen te geven en toen ze hem een keer vroegen om te helpen bij een training heeft hij dat gedaan. Daarna heeft hij zich verder ontwikkeld in het trainerschap. Gespecialiseerd op de sprint tot 400 meter en kogelslingeren. Dit  zijn beide explosieve onderdelen. De atleten komen vanaf 12 jaar bij hem terecht. Naast het training geven organiseerde hij ook jarenlang de sportkampen.  Een aantal atleten van Spado traint in Rotterdam, Breda of op Papendal, van Ekeren onderhoudt het contact met de trainers daar. Daarnaast is hij ook nog actief als jurylid en ploegleider

De commissie Sportverkiezingen kiest jaarlijks de sportvrouw, – man, – ploeg, seniorsporter, sporter(s) met een beperking en vrijwilliger van het jaar en moedigt een sporter aan met de Christ van Wijk Aanmoedigingsprijs. In 2019 voor de 43e keer. De verkiezingen zijn in 1976 voor het eerst georganiseerd. De commissie bestaat uit zes personen en is geïnitieerd door de gemeente Bergen op Zoom om de sporttitels in Bergen op Zoom te bepalen en de uitreiking te organiseren. De commissie werkt met subsidie van de gemeente en met bijdragen van sponsoren. Het Sportgala wordt georganiseerd in samenwerking met het Cultuurbedrijf.

Image by Remaztered Studio from Pixabay