Sterck: met het Ondernemersfonds kunnen we vooruit!

Het was een spannende telling van de stemformulieren, vrijdagmiddag in het stadhuis. Onder toezicht van notaris De Lepper is de uitslag bekend gemaakt: ruim 80% stemde vóór de BIZ. (Foto: Mireille Hoetelmans)

BERGEN OP ZOOM – Voorzitter Jean-Pierre Stander van ondernemersvereniging Sterck is een tevreden mens. Bij de stemming over de voortzetting van het Ondernemersfonds, stemde ruim 80% van de aangesloten leden vóór. Daarmee is Sterck de komende vier jaar van inkomsten verzekerd. "Een groot teken van vertrouwen", zo sprak hij vrijdagmiddag na de bekendmaking van de stemmingsuitslag. Het bestaande beleid van de ondernemersclub wordt voortgezet en uitbebreid. Er komt méér aandacht voor de 'foren', zo kon hij verklappen: de Krabbenfoor in juli en de Winterfoor in december.

Het Ondernemersfonds wordt financieel gevoed vanuit de ondernemers in de Binnenstad. Vanuit de BIZ-wetgeving (Bedrijfs Investerings Zone) dienen de ondernemers in het winkelgebied in te stemmen met een jaarlijkse afdracht aan het fonds. Minimaal helft van het aantal gevestigde ondernemers dient aan de schriftelijke raadpleging mee te doen, en van het aantal geldig uitgebrachte stemmen moet tweederde vóór het fonds stemmen. Deze grens werd ruim gehaald. Van de 343 geraadpleegde ondernemers stemden er 240, waarvan 194 vóór, 4 blanco en 43 tégen de BIZ.

Een gerust hart

Feest in het stadhuis – waar onder toezicht van notaris De Lepper de stemmen werden geteld- met proostende Sterck-bestuurders en een glunderende wethouder. Het college van B&W kan het aangekondigde beleid nu met een gerust hart voortzetten. De helft van alle binnenstadsactiviteiten financieren de ondernemers nu zelf vanwege het goedgekeurde Ondernemersfonds; de rest draagt de gemeente bij vanuit de geoormerkte 'gelden van Van der Velden'. Of Sterck nu in gaat zetten op nieuwe activiteiten, vroegen we aan voorzitter Stander. Daarover wilde de Sterck-bestuurder niet veel kwijt. "Op 17 maart hebben we de ledenvergadering en we willen éérst terugkoppeling met onze leden", verduidelijkte hij. Wel kon hij alvast vertellen dat de Krabbenfoor en Winterfoor éxtra aandacht gaan krijgen.

Méér draagvlak

De eclatante overwinning staat in schril contrast met de eerdere stemming over de BIZ, vijf jaar geleden. Toen is de stemming in een eerste poging gestrand bij een gebrek aan voldoende deelnemers. Bij een tweede poging, waarbij een intensieve promotiecampagne is gevoerd, werd een krappe benodigde tweederde meerderheid behaald van amper 66%.

Intensieve campagne

Om extra zekerheid te krijgen dat de ondernemers uit de binnenstad wél massaal vóór de BIZ stemden, hebben de bestuurders en straatvertegenwoordigers intensieve campagne gevoerd. Daarbij zijn zij persoonlijk alle ondernemers in het binnenstadgebied langsgegaan met overtuigende argumenten. Zo is aangegeven dat de winkeliers bijvoorbeeld niet meer op sfeerverlichting tijdens de feestdagen en andere voorzieningen hoefden te reken als het BIZ-Ondernemersfonds verworpen zou worden. Het Ondernemersfonds is voor een periode van vier jaar vastgesteld; in 2020 is opnieuw een stemming nodig voor verlenging in een volgende termijn.