Stilte voor de storm bij Krabbeklutsers in de Dubbelstraat

KRABBEGAT – Terwijl het op een zonovergoten Konterscherp -bij de andere bouwclubs- al behoorlijk druk is, heerst in en om de Stadsschuur nog een bijna serene rust. Het is stilte voor de storm, weten de leden van de Krabbeklutsers. Het geeft ze bovendien de ruimte om door te werken aan een unieke optochtwagen.

Inmiddels heeft deze bouwclub een naam hoog te houden. Ieder jaar wordt gekozen voor een totáál andere en vaak zeer verrassende aanpak. Daar gaat de deelname aan de Optocht van 2019 geen uitzondering op worden. Het 14 meter lange en 9 meter hoge ontwerp van René Kools stelt een kruipende gestalte voor, een dweil die speels door de straten trekt. Met als thema 't Krupt Waar 't Nie Gaan Kan.

Groene bal

Mensen zouden het gezicht kunnen herkennen. Mirjam Drenth heeft er voor model gestaan. Ze is, naast vervent Vastenavendvierder, mede-eigenaar van Creatief Collectief Hotel Zeezicht en ontwierp jaren achtereen de LeutNeutBonnen. De enorme gestalte wordt voor de optocht helemaal aangekleed en kruipt echt over straat, vergezeld van 55 lopers. Die hebben onder meer een groene bal bij en daar reageert het gezicht op. Die techniek is voor de creatie verzorgd door leerlingen van het Markiezaat College.

Realistisch

Er is veel meer samengewerkt om tot dit resultaat te komen, vertellen de bouwers. Ook de Steenspil uit Halsteren werkte mee bijvoorbeeld, aan de rieten tooi die de kruipende dweil draagt. En er zijn meer bijzondere materialen gebruikt voor het bouwwerk. Op het frame 'ouderwetse' papier maché en de wenkbrauwen zijn van paardenhaar gemaakt. Het geeft een realistisch en tot de verbeelding sprekend effect. Zo kruipt deze gestalte op 5 maart, geheel op afstand bestuurd, lang het publiek.

Drukte

Wie de bijzonder creatie rustig wil kunnen bekijken, doet er goed aan vandaag toch even de Stadsschuur aan te doen. Als je niet te laat komt, kun je alles nog op het gemak bewonderen. Wat later op de avond komen de mensen van het Konterscherp terug richting de stad, weten de bouwers van de Krabbeklutsers uit ervaring. "Zeker als de Stichting Vastenavend hier eenmaal is, is het een gekkenhuis en ook daarna blijft het druk."