Succesvolle fondsenwerving voor PopMonument 2017

INGEZONDEN MEDEDELING / Foto: PopMonument 2017, Peperbus, Carlo van den Heuvel

PopMonument 2017 heeft een geslaagde fondsenwerving traject achter de rug. ‘Door de ondersteuning van de verschillende landelijke en provinciale fondsen kunnen we onze ambities waar maken ’ aldus Merijn Sitsen, projectleider van het festival. Sinds 2016 investeert ook Brabant C in PopMonument. Een investeringsfonds ter versterking van het cultuur- en kunstaanbod in Brabant.

De ambitie is om door te groeien naar een landelijk evenement wat plaats vindt op meerdere plekken, te starten in Brabant. Voor Brabant C een reden om PopMonument te ondersteunen in haar ontwikkeling naar een overdraagbaar concept. Stichting Mastboom Brosens ondersteunt de unieke combinatie met erfgoed, een combinatie waarvoor PopMonument in 2015 de Brabantse Erfgoedprijs won. Sena Performers omarmt PopMonument vanwege de ruimte die het festival biedt aan opkomend talent. Ten slotte ontvangt PopMonument support van het VSB fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

PopMonument smeedt een originele en succesvolle koppeling tussen jong publiek en erfgoed, tussen monument en hedendaagse muziek. Door middel van optredens van popartiesten en speciale rondleidingen wordt beleving en sfeer gecreëerd op verrassende plekken in Bergen op Zoom. Zowel het verhaal van de monumentale locatie als het verhaal van de muziek staan hierbij centraal. Met deze bijzondere vorm van ‘storytelling’ wordt de belangstelling voor erfgoed bij een nieuwe, jongere doelgroep geprikkeld.

Expedities

Naast optredens van (inter)nationale acts zoals Maxi Jazz (faithless), Ozark Herny, Tom McRae, J. Bernardt worden er dit jaar expedities georganiseerd die de bezoekers een andere blik geven op de stad. Met de expeditie Vintage Bike Trail wordt de omgeving van Bergen op Zoom en haar bijzondere boerderijen verkend. Deze expeditie vindt ’s middags, voorafgaand aan PopMonument plaats. ’s Avonds, tijdens PopMonument, heeft men de mogelijkheid om stadsriool De Grebbe te bezoeken. Ondersteund met licht- en geluidskunst wordt hier het verhaal van De Grebbe verteld. Bezoekers die meer willen weten over de visserij in de Binnenschelde kunnen terecht in de ‘Weerkamer’ in Blokstallen 3. Vijf film- en videomakers vertellen op hun eigen manier het verhaal achter het oostelijke gedeelte van de Oosterschelde. Als laatste is er een zogeheten ‘geheime route’. Om deel te nemen aan deze route is het van belang dat er gebruik gemaakt wordt van de app van PopMonument. Deze app vertelt op welke locaties er iets te beleven valt. Een route die vol verrassingen zit! Voor het uitwerken van deze expedities is intensief samengewerkt met onder andere Geschiedkundige Kring, Stichting Bezichtiging Monumenten en SynapsZ. 

Multimediale experience

Op het Wilhelminaveld presenteert kunstenaarscollectief TUYG een multimediale experience. Zij brengen het verhaal van ‘Lilith’ in beeld, een zoektocht naar eigen identiteit en grenzen. Deze experience en expedities zijn gratis te bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.popmonument.nl. Hier zijn ook passe-partouts per €17,50 verkrijgbaar voor het festival en de volledige line-up en alle deelnemende locaties te vinden. PopMonument Festival wordt georganiseerd door Stichting PopMonument, met ondersteuning van Poppodium Gebouw-T. PopMonument wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Bergen op Zoom, Cultuurbedrijf, Brabant C, Prins Bernard Cultuurfonds, Sena Performers, Mastboom Brosens Stichting en het VSBfonds.

Meer informatie is te vinden op www.popmonument.nl

INFORMATIE EXPEDITIES

De Weerkamer;  Ontdek het verhaal van de Bergse Weervisserij! In de video-installatie “De Weerkamer” vertellen vijf film- en videomakers op hun eigen manier het verhaal achter het oostelijk gedeelte van de Oosterschelde, hun impressie  geven op het landschap en de mensen achter de (weer) visserij. De synchroon afgespeelde beelden leveren een waterval van beelden op, het verschuivende geluid brengt nieuwe details naar boven en geeft je een andere visie op iedere film. De zinnenprikkelende beelden van de afgesloten zeearm voor de kust van Bergen op Zoom komen tot werkelijkheid tijdens het bezoekje aan de opstaplocatie van de boot aan de Bergse Diepsluis.

.Locatie Blokstallen 3 – za 11.00 -16.00 en 20.00- 23.00, zo 11.00- 16.00 ism Zesde Colonne, SynpasisZ, stb Behoud Weervisserij en Facilitaire bedijf

Vintage Bike Trail; In het verlengde van het landelijke thema van de Open Monumentendag “Boeren, Burgers en Buitenlui”, bundelen de gidsen van de Geschiedkundige Kring de deelnemende plaatsen tot een samenhangend verhaal. Tijdens deze fietstocht (op heuse vintage fietsen!) leer je alles over de prachtige oude boerderijen in het buitengebied van Bergen op Zoom. Uiteraard zorgen we onderweg ook nog voor een drankje en wat muziek. De Vintage Bike Trail start bij het Boerenhol en eindigt bij de Kleine Kievit. De totale fietstocht is ongeveer 15 kilometer lang. Inschrijven voor deze fietstocht kan via www.popmonument.nl/vintagebike

Expeditie ‘Bowel’; PopMonument wordt PoepMonument. Niet letterlijk natuurlijk, maar we nemen je wel mee het riool in. Onder de grond in de 'darm' van Bergen op Zoom brengen de geluidskunstenaar Mo Rooneh en visual artist het perkeffect de compositie 'Bowel'. Tijdens een rondleiding in de Grebbe krijg je de eerste track te horen van het nieuwe Mo Rooneh album 'Zonard', welke zal verschijnen in de loop van 2018. De muziek wordt begeleid door een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde beeld compositie van de hand van het perkeffect. Check de website de openingstijden!

Expeditie ‘Geheime Route’;  Bergen op Zoom ontdekken was nog nooit zo spannend! Bezoekers die de ‘Geheime Route’ volgen, krijgen app-meldingen wanneer een geheime locatie nadert. Op deze locaties, die normaliter niet geopend zijn voor publiek, staat je een (muzikale) verrassing te wachten. Wat dit is moet je toch echt zelf mee maken op 9 september! Weet jij alle geheime locaties te spotten?

Multimediale experience ‘Lilith’; “Er bestaan talloze steden binnen de muren van de stad. Zij zijn producten van de geest. Iedereen heeft zijn eigen stad, ziet slechts wat hij denkt te kennen. “ – Marco Polo. Wie beheert je identiteit? Heb jij de touwtjes in handen? Wie bepaalt jouw grenzen? Ernaar het verhaal van Lilith tijdens een multimediale experience op het Wilhelminaveld, door TUYG.