Suzie Pellis wil graag meer gehandicapte sporters inspireren

BERGEN OP ZOOM – De Bergse Suzie Pellis is in 2007 geboren en bleek al snel over veel zwemtalent te beschikken. Omdat ze haar onderarm mist, is ze door het landelijke platform Uniek Sporten genomineerd in de categorie ‘Sporters met een lichamelijke en/of zintuiglijke beperking’. Om te winnen heeft ze alleen veel stemmen nodig.

Suzie is lid van zwemvereniging Hieronymus te Roosendaal en zwemt vanwege haar jonge leeftijd nu nog mee voor prijzen in het reguliere zwemcircuit maar dat is binnenkort klaar. Het is bijzonder dat ze met die handicap de strijd aangaat met sporters zonder dat soort beperkingen. Ze heeft echter een droom. Het jonge talentje hoopt dat meer mensen met een handicap mee gaan doen aan zwemmen of andere sporten. Als ze de verkiezing van Uniek Sporten wint, moet de prijs van 5000 euro dan ook gebruikt gaan worden door haar vereniging om juist die doelgroep beter te bereiken en te wijzen op hoe mooi en leuk sporten is. Het is bijzonder te noemen dat een meisje van negen zich al op die manier druk maakt om anderen.

Stapje verder

Dit weekend wist Suzie de halve finale van de stemronden te bereiken. Haar droom is daarmee weer een beetje dichter bij gekomen. Als het ook nog lukt om voldoende stemmen te behalen voor de finale, begint de sportieve uitdaging pas écht. Dan gaat een jury bepalen wie van de overgebleven kandidaten als uniek sporttalent tot winnaar wordt verkozen. Voor het echter zo ver is moet er nog gestemd worden op het meisje. Dat kan van 2 tot 12 november op www.unieksporten.nl.  Natuurlijk zou het jonge zwemstertje het prachtig vinden als ze die finale bereikt en misschien zelfs wel wint. Maar de aandacht die deze verkiezing nu al genereert voor gehandicaptensport vinden Suzie en haar gezin ook al geweldig. Patty en Martijn, de ouders van de jonge sportheld, laten weten:

Suus lijkt schijnbaar geen hinder te ondervinden van haar korte arm. Tegelijkertijd beseft ze zelfs met haar 9 jaar heel erg goed dat de aanpassing van de wedstrijdregels dit seizoen er voor zorgen dat ze standaard buiten de groep wordt geplaatst. Sinds 1 augustus wordt er gewerkt met een categorie ‘para-zwemmers’. Haar race is al gelopen voor ze gestart is. Omdat er binnen regio Zuid geen andere zwemmers met een beperking meezwemmen, heeft ze automatisch goud. Haar grote wens is dat er meer sporters met een beperking het zwemmen ontdekken, zodat ze niet steeds weer opvalt. Daarnaast vindt ze het niet eerlijk, voor haar gevoel is een zilveren of bronzen medaille met tegenstand, veel meer waard als die gouden afgelopen twee keer.
En eerlijk is eerlijk, zo werkt het niet alleen bij zwemmen. Nog te vaak moeten sporters met een beperking opboksen tegen vooroordelen, rare blikken, en aanpassing van regels. Bij zwemmen het niet mogen starten bij een wedstrijd zonder classificatie (want anders wordt je gediskwalificeerd omdat je niet tweehandig aantikt), bij turnen omdat een radslag op 1 arm nu eenmaal niet mag als de oefening tweehandig voor schrijft, bij atletiek niet met blades in een reguliere wedstrijd mee mogen doen….. onze Suus voelt het haarfijn aan en vindt dat maar niks…..
Tegelijkertijd 'herkent' ze zich in paralympische topsporters. Ze is mega trots als ze "haar" zwemmers op een wedstrijd goed ziet presteren en voelt zich als een vis in het water bij de trainingen in Amersfoort. En dat gunnen we veel meer mensen. En daar is deze verkiezing voor bedoeld: aan heel Nederland duidelijk maken dat je ook met een beperking heel goed kunt sporten.

En dus…...

… wil Suzie héél graag die halve finale winnen, met opnieuw een stemronde. En door natuurlijk naar de finale, in de hoop dat de jury haar inspirerende verhaal honoreert en haar sporttalent herkent. Dan kan haar club hopelijk snel wat andere gehandicapte zwemmers bereiken met de nodig promotie voor deze sport. En dan heeft Suzie daarna hopelijk de tegenstanders waar ze zo naar verlangt. Nummer één worden is immers pas leuk als er ook wat te winnen valt…

Foto: Sonn Franken (BoZinBeeld)