Tamoil Cultuurprijs overhandigd aan Elly Kellner

BERGEN OP ZOOM – In de Hofzaal van stadspaleis Het Markiezenhof is zaterdagmiddag de Tamoil Cultuurprijs overhandigd aan Elly Kellner: singer-songwriter, striptekenaar en multimediakunstenaar. De uitreiking kenmerkte zich vanzelfsprekend door véél muziek, beeld en een aantal verrassingen.

Elly Kellner heeft Belgische roots maar woont al behoorlijk lang in Nederland. Ze heeft vanaf haar negende levensjaar Nederlandstalige teksten geschreven en gezongen maar ging de laatste jaren steeds meer op Engels over. Ze schuwt in wat ze brengt het dagelijkse leven met alle bijbehorende wel en wee niet, veelal met openhartige teksten en muziek. De jury van de Tamoil Cultuurprijs zegt erover: “Zij spreekt zich uit in een taal die direct tot het hart van de toehoorder doordringt.” Tevens ontwikkelde ze zich als strip-tekenaar en raakte ze bedreven in fotograferen, filmen, opnames maken en monteren.

Internationaal

Vooral met haar muziek heeft Elly ook buiten de landsgrenzen al heel wat bereikt. Inmiddels zijn enkele albums van haar uitgebracht, zowel solo als in samenwerking met collega’s van overal ter wereld. Op de oorkonde valt te lezen: “Elly werd bij verschillende internationale projecten betrokken. Mede hierdoor draagt zij de naam van onze Markiezenstad op een bijzondere wijze naar buiten.”

Dit werd nog eens onderstreept door een videoboodschap uit Los Angeles, van de gerenommeerde producer Larry Klein die zelf al vier Grammy awards op zijn naam heeft staan. Hij werkte met grote namen zoals Herbie Hancock, Norah Jones, Joni Mitchell, Emmylou Harris, Don Henley, Donna Summer, Bryan Adams, Peter Gabriel en Madonna. Hij werd ook gevraagd zich te ontfermen over het muziekproject ‘Beyond Music: Same Sky’, waarin muzikale talenten van over de hele wereld bijeen werden gebracht om tot een album te komen dat de verbindende kracht van muziek moet aantonen. Hij koos onder meer Elly uit en in zijn felicitaties kwam nog eens terug wat een waardering hij heeft voor haar talent.

Tekst gaat verder onder de video.

Kwetsbaar en toch krachtig

Ook de jury zag veel in de wijze waarop Elly in haar songs op een krachtige manier kwetsbaar durft te zijn. Ze vertolkt de mooie maar ook de moeilijke momenten en levensthema’s van het leven, in haar liedjes maar ook in haar cartoons. Elly durft daarbij zichzelf te tonen vanuit de overtuiging dat er meer mensen moeten zijn die vergelijkbare gevoelens hebben. Haar talenten, die boodschap en de wijze waarop ze deze ook ver buiten de stadsgrenzen weet over te brengen, hebben haar deze prijs opgeleverd.