Tamoil Cultuurprijs uitgereikt aan Annemarieke van Peppen

BERGEN OP ZOOM – In een volle Hofzaal van het Markiezenhof mocht impact art kunstenares Annemarieke van Peppen de Tamoil Cultuurprijs in ontvangst nemen van burgemeester Frank Petter en juryvoorzitter Willem Vermeulen. Ze timmert al enige jaren flink aan de weg met een vrolijk eigenwijze kijk op de wereld en de mens.

Bergen op Zoom maakte voor het eerst écht uitgebreid kennis met Van Peppen toen ze in Het Markiezenhof als ‘artist in residence’ een plek kreeg enkele jaren geleden. Ze introduceerde toen haar project ‘Beweeg Me’, waarmee ze mensen in zwartwit foto’s portretteert. Mét een voorwerp dat voor hen belangrijk is en het daarbij behorende verhaal. Vorig jaar kwamen in dat kader ook alle lokale, toenmalige politici aan de beurt. Het project bestaat nog steeds en werd onder meer in Antwerpen omarmd.

Antireactie

Onlangs was Annemarieke ook te bewonderen op Breda Photo, met het project ‘(Un)Customized’. Opnieuw fotografie, maar dan super close-ups van de oneffenheden en onvolkomenheden aan de buitenzijde van het menselijk lichaam. Een soort antireactie op de cultuur van plastische chirurgie en onnatuurlijke fotofiltertjes in social media. De resultaten maakten indruk, ook vanuit landelijke omroepen was er interesse voor het project.

De mens centraal

Namens de jury van de Tamoil Cultuurprijs vertelde voorzitter Vermeulen waarom deze dit jaar aan Van Peppen is uitgereikt. Ze betrekt altijd mensen in haar projecten en wil die zo puur en echt mogelijk in beeld brengen, hun ware schoonheid en kracht laten zien. Waar mogelijk doet ze dat met mensen uit de directe omgeving, zoals bij Café Atelier in de Scheldeflat, en altijd op een luchtige en toegankelijke wijze. De kunstenaar liet weten erg trots te zijn op de prijs en vooral de erkenning voor haar bedoelingen. In een tijd waarop kunst als 'linkse hobby' wordt beschouwd, vindt ze het heel stoer dat een bedrijf als Tamoil dit mogelijk maakt.