TanteLouise in de race voor prijs Europese Unie

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Zorgorganisatie tanteLouise is één van de drie finalisten in de strijd om de Silver Economy Awards, een prijs waarmee de Europese Unie initiatieven stimuleert die de kwaliteit van leven verbeteren, met name bij ouderen. Op 3 mei wordt in Brussel bekendgemaakt wie de winnaar is. De tegenkandidaten zijn afkomstig uit Spanje en Portugal.

Het project waarmee tanteLouise, in een lijst van 95 kandidaten uit 22 landen, zulke hoge ogen gooit is het gebruik van leefcirkels. Met ondersteuning van moderne technologie wordt aan cliënten die aan dementie lijden toch een maximale vrijheid geboden. Een armband met daarin een sensor bepaalt waar de bewoners zich veilig kunnen begeven. Voor de een is dat de eigen afdeling, voor anderen is dat ook de binnentuin of zelfs de openbare weg, midden in de stad. Via GPS-signalen is in dat geval bekend waar de cliënten zich binnen hun leefcirkel bevinden.

Veilig en toch vrij

“In plaats van de frustratie van gesloten deuren, hebben deze bewoners daardoor het gevoel dat ze weliswaar veilig en beschut wonen maar toch volledige vrijheid en regie hebben over hun eigen leven. Ze voelen zich daardoor fijner, bewegen meer en hebben aanzienlijk minder medicijnen nodig”, zegt raad van bestuur Conny Helder.

Baanbrekend

TanteLouise heeft op haar locatie Vissershaven inmiddels vijf jaar ervaring met dit nog altijd baanbrekende concept. Want het gebruik van leefcirkels laat zich niet eenvoudig kopiëren en is aanzienlijk meer dan alleen de aanschaf van moderne zorgtechnologie. “Het vraagt een grote mate van deskundigheid van de zorgverleners, een duidelijke visie en strakke protocollen, maar ook goede afspraken met de familie. Het is een totaalconcept.”

In de afgelopen jaren heeft het project veel belangstelling gekregen. In eigen land van collega-organisaties tot het ministerie van VWS, maar ook delegaties uit China en Canada brachten een bezoek aan Vissershaven. Met de Silver Economy Awards hoopt de Europese Unie dit soort initiatieven breder onder de aandacht te brengen. Ten eerste om de kwaliteit van leven bij ouderen te vergroten, daarnaast om het belang en de kracht van een groeiende groep ouderen als ‘zilveren economie’ te onderstrepen.

Vervolg

Hoewel tanteLouise met Vissershaven nog altijd toonaangevend is, maakt de de zorgorganisatie zich al op voor een volgende stap. Met de bouw van een nieuw verpleeghuis in Steenbergen, dat voor het einde van dit jaar in gebruik wordt genomen, gaat tanteLouise in het gebruik van de leefcirkels weer een stap verder. “Met de ervaring die we bij Vissershaven hebben opgedaan en door anders te kijken naar hetzelfde, gaan we dit zorgproces nog verder verfijnen. De voorsprong die we hebben in de zorg aan cliënten met dementie willen we graag behouden. Dat is onze ambitie.”

Stockfoto: Pixabay/Sabine van Erp