tanteLouise lanceert leuk en leerzaam spel voor mantelzorgers en zorgprofessionals

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Komt een vrouw bij de dokter. Of beter nog: komt een man in de supermarkt. Hij wil afrekenen, maar kan bij de kassa zijn portemonnee niet vinden. Terwijl hij die toch gewoon in zijn hand heeft. Wat doe je dan als cassiere?

Het is een dagelijks terugkerend tafereel in de stad Dimentia, het decor van de gloednieuwe dementiegame die zorginstelling tanteLouise deze week lanceerde. De (gratis) app is ontwikkeld samen met de Zuid-Limburgse zorgorganisatie Sevagram en leert spelenderwijs hoe je dementie herkent maar vooral ook hoe je met dat ongebgrepen gedrag het best om kunt gaan. “Geen taaie kost, maar wel heel leerzaam voor mensen die in hun werk of dagelijks leven te maken krijgen met dementie”, zegt Maarten Raggers, innovatie-adviseur bij tanteLouise. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de app, die in Limburg al enige tijd in de lucht was voor mantelzorgers en vrijwilligers. “TanteLouise heeft daar een apart level aan toegevoegd, speciaal voor professionele zorgverleners. Zoals vaker lopen we ook daar mee voorop: we zijn de eerste in het land die een dergelijke game aanbiedt. Dat is tante eigen, we zoeken voortdurend naar nieuwe wegen om de zorg naar een hoger te plan te tillen en we zijn bereid die kennis te delen.”

Proberen

Wie het eens wil proberen, kan de app vinden in de App Store (Apple) en de Play Store (Android) of openen op de website www.dementiegame.nl. Ook als je (nog) niet te maken hebt met dementie is het spel leerzaam en onderhoudend. Als kennismaking wordt een aantal algemene vragen gesteld over dementie, een nare aandoening met vele gezichten, waarmee als gevolg van de toenemende vergrijzing steeds meer (veelal) ouderen worden geconfronteerd. Maar dus ook de mensen in hun omgeving. Zoals die cassiere in de supermarkt, maar veel meer nog de eigen familie, vrienden en kennissen. “Door het spel te spelen leer je heel laagdrempelig hoe je het beste kunt omgaan met mensen met dementie in de verschillende vormen en stadia. Herkenning leidt automatisch tot meer begrip en voorkomt frustratie en verdriet bij beide partijen”, weet Raggers.

Inleven

De Dementiegame is interactief en kent diverse levels waarin de moeilijkheidsgraad toeneemt. In de stad Dimentia wonen diverse mensen die allemaal zo hun eigen problemen kennen. Waarom denkt iemand bijvoorbeeld dat je een brief schrijft met een schroevendraaier? En wie poetst er nu zijn tanden met een scheerapparaat? “Door de game te spelen kunnen mantelzorgers die met dit soort situaties geconfronteerd worden, zich mogelijk beter inleven en daardoor beter reageren. Maar dat geldt ook voor professionals. Het kan zorgmedewerkers stimuleren om er met elkaar over te praten, bij het koffieapparaat of via het forum waarmee spelers met elkaar van gedachten kunnen wisselen. En voor wie echt het naadje van de kous wil weten, heeft Dimentia ook nog een bibliotheek waarin diverse naslagwerken te raadplegen zijn.”

Afbeelding: tanteLouise