Team van MollerLyceum mocht naar internationale LEGO League

BERGEN OP ZOOM – Wie denkt dat je met LEGO-blokjes alleen kunt spelen heeft het mis. Dat bewijst onder meer team WARKA van het MollerLyceum ieder jaar weer. Sterker nog, ze mochten met hun robot dit jaar naar Hongarije om deel te nemen aan de wereldfinale van de LEGO® League 2018.

“Mensen denken vaak dat dit alleen iets is voor nerds”, vertelt Mark van Dijke . Hij is de coach van het team en docent natuurkunde/scheikunde op het Mollerlyceum. “Maar dat is dus echt niet zo. Het gaat om veel meer dat alleen de techniek. Er komt een hoop research bij kijken en je moet je ontwerp en plan ook goed kunnen presenteren.” Samen met zijn assistenten Lucas van Beers en William van Nieuwburg leidt hij het team, dat dit jaar bestaat uit de leerlingen Giel Hoeven, Twan Dagelinckx, Levi van Opdorp, Casper van Abeelen en Arco de Boer.

Zelf bouwen

Ieder jaar krijgen delnemende teams van de LEGO® League organisatie een zwik LEGO-onderdelen toegestuurd, samen met een aantal bouwschema’s. Die vormen de basis voor een robot die gebouwd moet gaan worden en die een aantal opdrachten, missies genoemd, uit dient te kunnen voeren. Die missies zijn altijd gekoppeld aan een thema, dat vaak met het milieu te maken heeft. Mark: “Het creëert dus meteen ook het nodige bewustzijn.”

Indrukwekkend

WARKA is het als eerste team uit Bergen op Zoom gelukt om met hun robot in de wereldfinale te komen. Er zijn eerst regionale voorrondes, vervolgens een hele hectische Benulux-ronde en wie daar allemaal doorheen komt en bij de eerste zes eindigt mag naar de finale. “Dat is een heel internationaal gebeuren”, aldus Mark. “Uit werkelijk de hele wereld komen teams om te laten zien wat hun robot kan.” Die wordt daar op een viertal onderdelen getest. Niet alleen mechanisch en softwarematig dus, de uitleg en presentatie van de gedachte erachter zijn eveneens heel belangrijk. “En dan gaat het allang niet meer om het winnen maar vooral het erbij zijn”, vindt de onderwijzer. Al heeft zijn team het zeker niet slecht gedaan. Van de 66 deelnemende landen waren er zelfs teams die hun robot niet meer aan de praat kregen. WARKA kwam echter met de nodige certificaten en een trofee thuis. En de nodige mooie ervaringen natuurlijk…

Foto's 1 en 2: Team WARKA