Tennislessen voor bijzondere sporters

Sinds april is de Werkgroep Aangepast Sporten vindbaar op ons platform. In dit samenwerkingsverband met diverse verenigingen treffen we bijzondere mensen, die zich met hart en ziel inzetten voor mensen met een beperking. Deze keer gingen we in gesprek met twee mensen van de Halsterse Tennis Vereniging: Jolanda Hagenaars van de jeugdcommissie en trainer Martijn van den Berg.

Door: Mireille Hoetelmans

Jolanda en Martijn startten twee jaar geleden met een kleine groep mensen met een beperking, toen tijdens de sportbeurs in 2013 bleek dat deze tennissers een manier zochten om zich verder te ontwikkelen. Op een wijze die bovendien het plezier dat ze aan hun sport beleven intact houdt.

Johnny de Mol

"Bij tennis gaat het om de sportieve, individuele uitdaging. Daarnaast vinden wij de sociale factor in een groep zeer belangrijk", vertelt trainer Martijn. "De leeftijdsverschillen zijn groot, met deelnemers van 11 tot 39 jaar, maar dat is geen probleem. De groep is vooral afgestemd op dezelfde belevingswereld." Inmiddels zijn er iedere vrijdagavond tien vaste deelnemers: vier jongens met een vorm van gedragsproblematiek en zes dames met een verstandelijke beperking.

Martijn: "Hier kunnen we goed mee omgaan omdat onze tweede trainer, Thom Luijks, ons ondersteunt. Zo delen we de groep in tweeën, op basis van ontwikkeling en behendigheid." Hij is blij met de resultaten van die avonden: "Het geeft mij veel voldoening om met deze doelgroep te werken. Wanneer ze vooruitgang boeken en er iets moeilijks lukt, ervaar je zo veel dankbaarheid. Ik voel mij soms net Johnny de Mol."

Integratie verbeteren

Aansluiting bij die Werkgroep Aangepast Sporten zorgde ervoor dat HTV materialen aan kon schaffen om deze groep te faciliteren en de training te professionaliseren. Maar dat is niet het enige wat die werkgroep waardevol maakt, meldt Martijn: "De grootste fout die je als trainer kunt maken, is denken dat je alles al weet. Ervaringen uitwisselen binnen dat samenwerkingsverband is van groot belang en heel leerzaam."

Jolanda Hagenaars van de jeugdcommissie heeft een achtergrond bij MEE, een maatschappelijke organisatie voor mensen die leven met een verstandelijke beperking. Zij zet zich ook binnen de tennisvereniging in voor integratie van deze doelgroep. "Het gaat om betrokkenheid. Deze sporters moeten niet alleen les krijgen maar ook écht lid zijn van de vereniging", vertelt ze. "Deelname aan ons Mini/maxi toernooi en de clubkampioenschappen ligt gewoon binnen de mogelijkheden. HTV steekt graag extra energie in het verwezenlijken van die integratie."

Meer ruimte voor de doelgroep

Jolanda: "Doordat we ons deze doelgroep echt aandacht geven, en er inmiddels ervaring mee hebben, is er plaats voor nieuwe deelnemers. We willen graag bijdragen aan de ontwikkeling van deze sporters, in een ontspannen sfeer. Met de ondersteuning vanuit de Werkgroep Aangepast Sporten wordt het voor club en trainers mogelijk gemaakt om een volwaardige deelname aan deze sport aan te bieden." Martijn vult aan: "Als mensen interesse hebben, mogen ze gerust direct contact met me opnemen hoor." Stuur hem dus gerust een e-mail.

Klik hier voor de profielpagina van de Werkgroep Aangepast Sporten