The Tang Dynasty: een feest van herkenning

Chinees Specialiteiten Restaurant 'The Tang Dynasty' ligt midden in de wijk Fort-Zeekant en is populair binnen geheel Bergen en daarbuiten. De sfeer is karakteristiek en herkenbaar, met tal van Oosterse details. (Tekst: Han Verbeem, foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Ze worden steeds zeldzamer: de Chinees-Indische restaurants. Vroeger was er in elke wijk wel één te vinden, maar nu zijn ze op de vingers van een hand te tellen. KijkopBergenopZoom nam een kijkje én de proef op de som bij misschien wel het meest kenmerkende Chinees restaurant van Bergen: Chinees Specialiteiten Restaurant 'The Tang Dynasty' aan de Casper Fagellaan. Een feest van herkenning en een belevenis op zich!

Zoals een oud Chinees spreekwoord zegt: een goede maaltijd laat zich driemaal genieten: in het goede vooruitzicht, tijdens de nuttiging en in de herinnering na afloop. Zo ook bij ons bezoek aan 'The Tang Dynasty'. Deze horecagelegenheid is al meer dan een eeuw een bekend punt in wijk Fort-Zeekant en maakte ooit deel uit van het gehucht Oud-Borgvliet, vóórdat het door de stadsuitbreiding midden in de stad kwam te liggen. Oudere Bergenaren herinneren zich ontgetwijfeld het café van Sjonneke Jansen nog, dat hier vroeger gevestigd was. Het lag aan het eind van de Borgvlietsedreef en hier begon de stad – of eindigde deze, het is maar hoe je het bekijkt. De laatste decennia is het een Chinees specialiteitenrestaurant, met zowel een afhaalvoorziening als een restaurantgedeelte. Voor degenen die wat minder bekend zijn in de wijk is het misschien even zoeken: het witgeschilderde pand ligt enigszins verscholen, in de schaduw van de Scheldeflat. 

Klassiek gedekte tafels

Op een zonnige woensdagavond bezoeken we 'The Tang Dynasty' en krijgen een tafel voor twee bij het raam toegewezen. De inrichting is klassiek en verzorgd, met comfortabele rotan zitfauteuils en gedekte tafels voorzien van smetteloos lichtroze damast. Natuurlijk mogen de bekende lampion-lampen niet ontbreken, evenals de beeldjes en vazen van Oosters porselein. Echt wat je van een Chinees restaurant verwacht en kijk, achter aan de muur hangt het portret van keizer Gāozǔ; de stichter van de Tang-keizerdynastie die tussen 618 en 907 over China heerste. Gāozǔ staat in de geschiedenisboekjes vooral bekend als de keizer die het oude China tot één rijk verenigde en ook de Grote Muur versterkte en verder uitbouwde. Met deze kennis in gedachten gaan we aan tafel, bestellen een biertje en een bitter lemon en vragen om de menukaart. Daarbij krijgen we een schaaltje kroepoek als welkomstsnack. Het valt op dat niet alleen de populaire gerechten op de kaart terug te vinden zijn, maar ook de minder bekende Chinese specialiteiten. Wij kiezen echter voor een klassiek menu.

Haaievinnensoep

Zoals een soepje vooraf. Ik ga voor de haaievinnensoep met krab en mijn tafelgenoot bestelt een Hon Sin soep, met vis en garnalen. Deze zijn rijk gevuld en goed op smaak, gegarneerd met vers gesnipperde bosui. Goed, de krab is grotendeels surimi maar dat doet aan het geheel niets af. Dan volgt het hoofdgerecht -inmiddels zijn we ook weer een pilsje verder- en komen uit bij de special Bami Goreng 'The Tang Dynasty'. Mijn tafelgenoot kiest voor de variant met mihoen. En ook hier bestellen we wat kroepoek bij. De vriendelijke dame van het restaurant komt aangesneld met twee metalen rechauds, oftewel warmhoudplaten, waarop de schalen worden gepresenteerd.

Forse porties

De eerste gedachte is: 'hoe krijgen we dit op' – zó groot zijn de porties. Het mag duidelijk zijn; hier gaan we niet met honger van tafel. Uiteindelijk gaat het tot de laatste kruimel op want alles smaakt even lekker. Het aanbod van gerechtjes is gevariëerd: voor elk twee grote garnalen, in beslagdeeg en gefrituurd; een portie Babi Pangang (knapperig, de zoetzure saus heerlijk fris en nét niet te zoetig), twee stuks Koe Loe Yuk (vleesbolletjes in deeg), saté, kip met ketjapsaus, ananas en atjar. De bami en mihoen zijn goed op smaak (zeker niet plakkerig!) en alles bereid met verse groenten.

Toetje

Nu is het met Chinees eten zo, dat je snel vol zit maar dat het ook snel verteert. Daarom is er na enig natafelen tóch nog ruimte voor een toetje. Daarvoor krijgen we de desertkaart voorgelegd met een keur aan allerlei ijssoorten en vruchtengerechten. Helaas blijkt de meloen niet meer voorradig, dus neemt mijn tafelgenoot een klassieke vruchtensorbet. Zelf kies ik gember met ijs. Lekker verkoelend, zeker met de zomerse temperaturen.

Vriendelijke en vlotte bediening

Met een voldaan gevoel verlaten we het restaurant en onze indruk is méér dan goed. Een vriendelijke en vlotte bediening, een net en verzorgd interieur, smakelijke gerechten met verse ingredienten en een menukaart die nét een stapje verder gaat dan die van de gemiddelde Chinees. Het wachten is nog op de opwaardering en vernieuwing van dit deel van de wijk, als hier binnen enkele jaren de nieuwbouw van het Scheldebalkon komt. Wij hopen dat ook 'The Tang Dynasty' in de vernieuwde wijk een plek blijft houden.

Video: Restaurant The Tang Dynasty geniet inmiddels landelijke bekendheid, sinds de foto op de kaft staat van het boek 'Chin. Ind. Spec. Rest.' van Mark van Wonderen, dat onlangs is uitgekomen over Chinees-Indische restaurants in Nederland. Zie ook onderstaand fragment uit de uitzending van Pauw (BNN/VARA) van vrijdag 18 mei.