Toch betalen voor ‘gratis’ huwelijk in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Eigenlijk zijn gemeenten verplicht burgers de mogelijkheid te bieden tot ‘gratis’ trouwen. Toch zijn er vijf plaatsen in Nederland waar je niet ontkomt een een financiële bijdrage in de onkosten. Bergen op Zoom is er één van.

Ik het illustere rijtje staan verder Halderberge, Gorinchem, Duiven en Westervoort. Ze vragen vergoedingen voor administratieve kosten, zo heet het meestal. Volgens woordvoerder Erwin Stander is dat in ieder geval in onze gemeente zo. Er wordt hier €55,50 in rekening gebracht voor een ‘Verklaring voorgenomen huwelijk’. Hij wijst erop dat het werkelijke aantal uren dat gemoeid gaat met het mogelijk maken van een huwelijksverbintenis, vele malen hoger ligt dat het daarvoor gehanteerde bedrag. Ook voor de ambtenaar van de burgerlijke stand wordt geen vergoeding gevraagd.

Landelijk in het nieuws

Deze plek in dat rijtje van vijf gemeenten kwam aan het licht door een onderzoek over gratis trouwen van ThePerfectWedding.nl, en het bericht maakte indruk blijkbaar. Onder meer de NOS, Telegraaf en het AD namen het nieuwtje over.

Afbeelding van MasterTux via Pixabay