Zwarte rookwolk te zien vanwege affakkeling in Antwerpse haven

BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL – In de hele omgeving was sinds zaterdagmiddag een rookwolk te zien vanwege affakkeling bij BASF, in de haven van Antwerpen. Bij zowel de Belgische als Nederlandse brandweer zijn de nodige telefoontjes over de rookwolk binnen gekomen.

De Belgische brandweer meldde dat de situatie bij het bedrijf onder controle is en het affakkelen een veiligheidsproces is. Het affakkelen zou naar verwachting nog 12 tot 24 uur duren, liet BASF Antwerpen weten.

De vanuit de Belgische Waaslandhaven opstijgende rook was overdag in de wijde omgeving te zien. Er kwamen uit diverse plaatsen in West-Brabant en een groot deel van Zeeland meldingen binnen, bij de Belgische hulpdiensten nog veel meer. Ook op social media vroegen veel mensen uit de grensregio zich af waar de rook vandaan kwam

Fakkelen

Fakkelen is een normale veiligheidsprocedure bij een storing of onderhoud. Het is nodig om de procesgassen op een veilige manier te evacueren uit de installatie. Het verbranden van de gassen via een fakkel voorkomt dat er schadelijke stoffen in de atmosfeer en het milieu belanden. Bij het fakkelen wordt stoom toegevoegd om een zo goed mogelijke verbranding te waarborgen en roetvorming te vermijden. Na de verbranding blijft enkel CO2 en water over. Het proces is veilig, maar brengt licht- en geluidhinder met zich mee.

Bron en foto's: 112 Markiezaten (voor al je 112-nieuws uit de regio)