Canadese gouverneur-generaal Julie Payette legt krans op erebegraafplaats

Gouverneur-generaal Julie Payette (in rood) bezoekt de Canadese erebegraafplaats, begeleid door burgemeester Frank Petter. Vanuit de Canadese strijdkrachten was ook kolonel Tim Young aanwezig. (Tekst: Han Verbeem, foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Julie Payette, de gouverneur-generaal van Canada en vertegenwoordiger van de Canadese kroon, maakte zaterdagmiddag een tussenstop in Bergen op Zoom. Rond half zes bezocht de hooggeplaatste regeringsvertegenwoordiger de erebegraafplaats voor een kranslegging bij het grafmonument voor de 986 gesneuvelde militairen. Het was een sobere plechtigheid, waarbij Payette werd ontvangen door burgemeester Petter namens het Bergse gemeentebestuur. Geen overige genodigden en aanwezigen, behalve enkele persfotografen die door de beveiliging op afstand werden gehouden. "This will be a very brief moment. Please keep distance and: no interviews", zo werd de pers al op voorgand duidelijk gemaakt.

Burgemeester Frank Petter is zichtbaar aangedaan als Julie Payette de Canadese erebegraafplaats verlaat en haar Europese reis vervolgt richting Polen. "Dit is een vrouw die duidelijk met een grote persoonlijke betrokkenheid en menselijke interesse naar deze plaats is gekomen. Ondanks haar overvolle werkprogramma wilde zij dit moment bijwonen. Dit méér dan zomaar een beleefdheidsbezoek", zegt hij in een korte reactie.

Penning

De burgemeester heeft als geschenk een verguld bronzen medaille gekregen met daarop het wapenschild van Payette. "Deze penning krijgt een bijzondere plaats in mijn werkkamer", zegt Petter als hij met enige trots het eremetaal aan de omstanders laat zien. Als tegengeschenk krijgt Payette een herdenkingsboek over de bevrijding van Bergen op Zoom aangeboden. Eerder was de gouverneur-generaal aanwezig bij de officiële herdenking van de Slag om de Schelde in Terneuzen, waar ze "een ijzersterke speech heeft gehouden".

Meer foto's zien van de plechtigheid? Klik hier.