Toch stemhokje bij NS-station tijdens verkiezingen

Een stemhokje in het voormalige NS-station zélf, zoals voorheen het geval was, blijkt niet meer mogelijk -deze ruimte is inmiddels verhuurd aan een snackbar- maar in de nabijgelegen vroegere bloemenshop kan wél gestemd worden tijdens de komende verkiezingen. (Tekst: Han Verbeem, archieffoto: KijkopBergenopZoom.nl)

BERGEN OP ZOOM – Stemmen tijdens de verkiezingen kan na een onderbreking van een aantal jaren  weer vanaf het NS-station in Bergen op Zoom. Burgemeester Frank Petter heeft dat donderdagavond bekendgemaakt tijdens de raadscommissie. "Het stemlokaal wordt ingericht in de voormalige bloemenshop bij het station", aldus Petter. Zoals het er naar uit ziet, zal het stemlokaal al tijdens de provinciale- en waterschapsverkiezingen van woensdag 20 maart in gebruik zijn.

Petter deed de melding tijdens de bespreking van de nieuwe landelijke pilot, waaraan ook de gemeente Bergen op Zoom wil deelnemen zo zal er voortaan dubbel geteld worden. Daarmee moeten fouten, zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, voorkomen worden. Destijds is een hertelling uitgevoerd nadat er signalen binnenkwamen van onregelmatigheden, Dit leidde tot een herschikking van de stembusuitslag: GBWP moest één raadszetel inleveren, ten gunste van het CDA. Bij de hertelling kwam boven water dat op het stembureau in Lepelstraat fraude is gepleegd. Burgemeester Petter deed hiervan aangifte en volgens de burgemeester is er vanuit het Openbaar Ministerie inmiddels 'een uitslag gekomen' maar hij kan hierover geen mededelingen doen.

CDA-voorstel 2018

Overigens is voorafgaand aan de verkiezingen van 2018 al een pleidooi gevoerd door het CDA om stemmen op het NS-station mogelijk te maken. Het voorstel van toenmalig fractievoorzitter (huidig wethouder) Stinenbosch en burgerlid (huidig raadslid) Verheugt, uit januari 2018, heeft het destijds niet gehaald.