Toch weer toekomst voor Omroep ZuidWest

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL / WOENSDRECHT – 2019 is al bij voorbaat een bijzonder jaartal voor Omroep ZuidWest. Het is het 50-jarige jubileum voor wat ooit als ABG-TV begon en dreigde even tevens het einde te zijn, wegens gebrek aan inkomsten. Door een actieplan van drie gemeenten en een nieuwe aanpak voor de toekomst is er weer alle hoop.

De Roosendaalse wethouder Toine Theunis heeft een brief opgesteld namens de gemeenten Woensdrecht, Roosendaal en Bergen op Zoom, gericht aan de raadsleden aldaar. Hij informeert over de afspraken die zijn gemaakt om de omroep de kans te geven weer toekomstbestendig te worden. Eerder dit jaar moest Maarten van den Boom, directeur van Omroep ZuidWest, melden dat de inkomsten uit advertentiegelden zo matig waren dat een faillissement dreigde. Dat gevaar is vooralsnog geweken.

Andere aanpak

Eigenlijk moet 2019 gezien worden als een overgangsjaar, mogelijk gemaakt omdat de drie gemeenten de omroep hebben toegezegd voldoende opdrachten te verstrekken om aan een bepaalde financiële basis te komen. Gedacht kan dan worden aan programma’s en filmpjes rondom duurzaamheid of de viering en herdenking van 75 jaar bevrijding. Daarnaast moet er een andere vaste bron van inkomsten komen en daar komt nog voor 2020 een antwoord op, meldt Van den Boom. De minister gaat in 2019 met een plan komen dat streekomroepen -die aan de normen voldoen- genoeg financiële armslag moet geven.

Goede hoop

“De overheid heeft een duidelijk beeld van welk tv-aanbod er regionaal zou moeten zijn en daar hoort onder meer een dagelijks visueel journaal bij”, vertelt de ZuidWest-directeur. “Aan al die voorwaarden voldoen kost nogal wat, maar gebaseerd op wat we er nu van weten denken we het zeker te gaan redden.” Hij gaat er vanuit dat die bijdrage er over goed een jaar ook werkelijk is.

En hij kan het weten: ZuidWest zit dicht op het vuur, als één van de streekomroepen die al de nodige tijd bij het omvormingsproces is betrokken. “Mede daarom worden we door de betreffende ministeries en overkoepelende organisaties zo serieus genomen en overal bij betrokken. Ook daar is geluisterd naar onze noodkreet van eerder dit jaar.” Hij heeft er alle vertrouwen in dat, met de toezegging van de gemeenten voor komend jaar en de overheidsplannen voor daarna, er weer sprake van een serieuze toekomst is.