‘Ton Linssen en zijn partij stemden in met plannen Nieuwe Vesting’

BERGEN OP ZOOM – De emoties in de kwestie rondom de flat die verrijst achter het Groot Arsenaal lopen hier en daar behoorlijk op. Iedereen wijst naar elkaar in de discussies rondom de bijna 25 meter hoge 'woontoren'. Ook wethouder Patrick van der Velden kijkt op van sommige reacties. Onder meer die van Lijst Linssen vindt hij bijzonder, meldde hij woensdagmorgen tijdens de wekelijkse persconferentie.

Een dag eerder stuurde het college een brief naar de raad met een reactie op de motie van Lijst Linssen over de geplande 'woontoren'. Ook die maakte weer heel wat los. Toch verbaast de wethouder zich hier en daar over de commotie, meldt hij. Toen in 2013 werd besloten over de plannen was Ton Linssen wethouder en zat zijn partij in de coaltie. Die schaarde zich als één geheel achter de voornemens hier te gaan bouwen, óók met die hoogte.

Zuiver

Van der Velden wijst op een toenmalig bezwaar van D66, dat de bouw van maximaal 25 meter terug wilde brengen naar 20 meter. Dat protest kon alleen op steun van de oppositie rekenen en haalde het dus niet. Tevens haalt de wethouder nog eens aan dat er ook met Vereniging Binnenstad toen uitgebreid over de plannen is gesproken. Maar belangrijker is, zegt hij; "Ik wil gewoon duidelijkheid, daar hebben de bewoners recht op." Het moet alleen wel zuiver gebeuren, stelt de bestuurder. De kritiek zou zich moeten richten op de politici die toen ja zeiden tegen wat nu wordt uitgevoerd. Daar kan dit college weinig meer aan veranderen.

De kritiek die Van der Velden zich wel ter harte neemt voor vervolgtrajecten is de communicatie; "Misschien moeten we nog beter en beeldender, in een vroeg stadium ook, laten zien hoe plannen er in de praktijk uit gaan zien." Of het dan nu niet meer is tegen te houden? "Als de raad dat per se wil wel", stelt de wethouder. "Maar er zijn op basis van de eerder goedgekeurde plannen wel afspraken gemaakt met marktpartijen, dus dat gaat de gemeente dan waarschijnlijk flink wat geld kosten."

Fotomontage gemaakt door buurtbewoner, de flat krijgt niet deze rode kleur maar wel deze hoogte.