Toneelvereniging Première laat zien: Heksenjachten bestaan nog steeds!

BERGEN OP ZOOM – In de Blokstallen was toneelvereniging Première op zondag 9 oktober druk bezig met de repetities voor hun nieuwe productie 'Heksenjacht'. Het stuk gaat over mensen die verstrikt raken in schuld, macht en angst, maar ook over de kracht van liefde en loyaliteit. Een nieuwe uitdaging voor het theatergezelschap, dat het zichtzelf én het publiek graag een beetje moeilijk maakt.

Voorzitter Peter de Kok is enthousiast over wat 'zijn' club gaat brengen: "We brengen niet altijd 'makkelijke' stukken maar juist daardoor weten we een eigen publiek aan ons te binden, van mensen die iets willen zien dat tot nadenken stemt." Dat doet het verhaal over een strenggelovige gemeenschap zeker. Een aantal meisjes probeert er een straf te ontwijken door anderen van hekserij te beschuldigen, met als gevolg dat er onschuldige mensen worden vervolgd en zelfs opgehangen. De weergegeven angscultuur die ontstaat zou zomaar een verwijzing kunnen zijn naar de moderne samenleving en naar bepaalde omgangsvormen bij in zichzelf gekeerde gemeenschappen.

Naar buiten

De voorstelling van Première is voor het eerst ook buiten de gemeentegrenzen te zien, vertelt Peter: "We werken tegenwoordig nauw samen met CKB/De Maagd, waar ze meedenken over een productie als deze en de organisatie ervan. Zij hebben weer afspraken met de cultuurwereld en schouwburg van Roosendaal, waardoor we dit jaar ook daar een keer spelen, in De Kring." Première zoekt sowieso steeds meer de buitenwereld op en bezoekt tegenwoordig ook Bergse scholen, om jeugd te interesseren voor theater. Het past heel erg bij waar het gezelschap voor staat, aldus de voorzitter: "We willen mensen wat meegeven. Stof tot nadenken, tijdens en na een toneelspel op professioneel niveau bijvoorbeeld."

"Heksenjacht" is de Nederlandse vertaling van Arthur Millers "The Crucible", het stuk dat hij in 1953 schreef om de Amerikaanse communistenjacht in de jaren 50 aan de kaak te stellen. Hij zag een duidelijke overeenkomst met de heksenprocessen in Salem zo’n tweeëneenhalve eeuw daarvoor. In beide gevallen werden verdachten gedwongen te bekennen en namen te noemen van andere "heksen" dan wel "communisten" om het vege lijf te redden.
"Heksenjacht" vertelt over een strenggelovig dorp waar een aantal meisjes straf probeert te ontwijken door anderen ervan te beschuldigen hen te hebben behekst. Onschuldige vrouwen en mannen worden als heks vervolgd en opgehangen. Eén van de meisjes, Evie Willems, beschuldigt uit wraak Elsa Poorter, de vrouw van haar ex-minnaar Joris. Uiteindelijk zal niet alleen Elsa maar ook Joris voor het Hof terechtstaan.
Redelijkheid en gezond verstand delven het onderspit. Het is makkelijker te liegen voor de rechtbank dan de waarheid te spreken. Betrokkenen worden gedwongen te kiezen tussen geweten, overleven, principes en macht.
Première vertelt het verhaal van mensen die verstrikt raken in schuld, van macht die verleidt en verleiding die macht heeft, maar ook van liefde en loyaliteit die fier overeind blijven staan.

Kaarten bestel je hier. De website van Première vind je hier.