Van der Kallen: ‘Al vóór verbouwing De Schelp klachten over chloordamp’

BSD-raadslid Louis van der Kallen plaatst plaatstekens bij de hoge concentraties chloorionen in het gebouw. "Zijn de concentraties in het gebouw de afgelopen tien jaar wel overeenkomstig de ontwerp uitgangspunten geweest", zo schrijft hij in zijn brief aan het college. (Illustratie: Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – Al vóór de verbouwing van zwembad De Schelp zou de gemeente geconfronteerd zijn met serieuze klachten over chloordamp. Dat schrijft BSD-voorman Louis van der Kallen vandaag in een brief aan het college van B&W. Van der Kallen zou in zijn zelfstandig onderzoek naar De Schelp gesproken hebben met een sportschoolondernemer die vijf jaar geleden een ruimte huurde in De Schelp. Door ernstige aantasting van de apparatuur en mogelijke gezondheidsklachten van medewerkers als gevolg van de slechte luchtkwaliteit heeft de ondernemer destijds de huur opgezegd, schrijft de BSD-politicus.

"De ondernemer zou in conflict zijn geraakt met de gemeente vanwege de schade aan zijn sportapparatuur die door de roestvorming versneld afgeschreven moest worden", zegt Van der Kallen en dat is voor hem de reden de brief te schrijven. Dinsdag 5 november houdt de raad een spoeddebat over de huidige problemen met De Schelp. Sinds 13 oktober is het zwembad gesloten omdat de oorzaak van hoofdpijn en oogklachten onder bezoekers en medewerkers niet gevonden kan worden.

Wijziging van het originele ontwerp

"De huidige problemen waren er, naar mijn kennis, deels al in De Schelp voordat de laatste verbouwing plaatsvond", aldus Van der Kallen. Hij vermoedt dat een verandering van het originele ontwerp, eind jaren '90, wel eens ten grondslag zou kunnen liggen aan de problemen met de luchtkwaliteit. "In eerder BSD onderzoek kwam naar voren dat tussen het eerste, niet gerealiseerde ontwerp van De Schelp en het tweede uiteindelijke ontwerp met name de luchtaanvoer en afvoer is veranderd." Zo is een aantal aan- en afvoerpijpen verminderd en dichter bij elkaar geplaatst, constateert het BSD-raadslid.

Afstand tussen luchtaanvoer en -afvoerbuizen

In de brief aan het college stelt Van der Kallen aan het college een aantal vragen die hij tijdens het komende raadsdebat beantwoord wil zien. "Klopt in het ontwerp de afstand tussen de luchtaanvoer en de luchtafvoerpijpen wel", zo vraagt hij. "Kan hier onderzoek naar gedaan worden?" Ook wil hij weten of de luchtafzuigroute door het gebouw wel in relatie staat met zowel het ontwerp als het huidige gebruik. "Kan hier onderzoek naar gedaan worden of is er bij verbouwingen en tussen het eerste ontwerp en het tweede ontwerp onderzoek naar gedaan?:

Chloorionen

Ook plaatst Van der Kallen plaatstekens bij hoge concentraties chloorionen in het gebouw. "Zijn de concentraties in het gebouw de afgelopen tien jaar wel overeenkomstig de ontwerp uitgangspunten geweest? Kan hier onderzoek naar gedaan worden? Zijn hier metingen van de laatste 10 jaar gebruik beschikbaar?" Tenslotte merkt hij op dat de interne verbouwingen en aanpassingen in het gebouw, die sinds de oplevering hebben plaatsvevonden, de luchthuishouding mogelijk hebben ontregeld. "Denk aan het gebruik van magazijnruimten." Aan het college vraagt Van der Kallen daarom: "Kan hier onderzoek naar gedaan worden of is er onderzoek naar gedaan voorafgaand aan de renovatie?"