Veel toiletproblemen in de stad, niet alleen tijdens Vastenavend

BERGEN OP ZOOM – De verschillen tussen partijen lijken soms groot maar het komt ook geregeld voor dat ze zich over vergelijkbare kwesties zorgen maken. Zowel Lijst Linssen als GBWP kwamen vandaan met noodoproepen gericht aan het college, over het gebrek aan toiletfaciliteiten in de binnenstad.

Evert Weys, fractievoorzitter van GBWP, constateert vooral een probleem bij evenementen zoals Vastenavend. Zijn partij krijgt blijkbaar geregeld vragen van vrouwelijke inwoners waarom er wel plaszuilen voor de heren maar geen voorzieningen voor de dames staan. In de horeca zijn toiletten overbezet en de wachtrijen vaak lang. De fractie roept het college daarom op om te bekijken in hoeverren buitentoiletten voor vrouwen te realiseren zijn in het vervolg.

medische problemen

Lijst Linssen stelt in deze een hele andere groep mensen centraal. Duoraadslid Alex van Seventer en raadslid Meino Dam schreven eveneens een brief. Ze melden dat er nogal wat mensen met medische aandoeningen zijn, die niet naar stadscentra en andere plekken komen omdat er ook door het jaar heen geen of amper toiletten zijn waar zij gebruik van kunnen maken. De fractie wijst op de website www.waarkaniknaardewc.nl, waar de problematiek nader wordt uitgelegd. Tevens is er een app voor mensen die mensen met medische problemen vertelt waar ze terecht kunnen.

Beide initiatieven zouden door Bergen op Zoom omarmd moeten worden, vindt Lijst Linssen. De fractie vraagt het college om in gesprek te gaan met de Bergse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, Ondernemersvereniging MKB Bergen op Zoom en ondernemersvereniging Sterck. Met als doel zo veel mogelijk bedrijven bereid te vinden zich aan te melden als adres voor mensen die het nodig hebben.