Vereniging Binnenstad valt over ‘gevaarlijke’ terrassen Grote Markt

BERGEN OP ZOOM – Op de Grote Markt staan ook nu nog terrassen en dat is volgens de Vereniging Binnenstad (VB) ronduit gevaarlijk. Tijdens de drukke Vastenavend kan het vluchtwegen blokkeren. De gemeente dient nog voor de Intocht te handhaven, meldt secretaris Flip Aertssen.

“De Vereniging Binnenstad heeft met verbazing en ergernis geconstateerd dat op de Grote Markt bij veel horecaondernemingen terrassen en terrasschermen nog steeds niet zijn  verwijderd”, zo valt te lezen in een brief die het college heeft ontvangen. Er wordt vervolgens gewezen op een verordening, die aangeeft dat dit al lang gebeurd had moeten zijn. De VB wil weten waarom daarop niet is gehandhaafd en roept de gemeente op dit alsnog en wel per direct, vóór de Vastenavend, te doen.

Veiligheid

De tijd dat de VB zich alleen bezig hield met erfgoed en het cultuurhistorische aanzien van de stad ligt achter ons. De organisatie maakt zich nu ook publiekelijk zorgen over zaken als veiligheid en ziet de komende dagen als een risico, als er niets gebeurd. De drukte op de Grote Markt kan niet samengaan met terrassen, stelt secretaris Aertssen in zijn brief. Het vormt letterlijk en figuurlijk een obstakel, meldt hij, voor het vieren van het Vastenavendfeest. De stoelen en terrasschermen kunnen vluchtwegen blokkeren en de veiligheid in het geding brengen. Daarom dient de gemeente “per direct tot de noodzakelijke handhaving over te gaan.”

UPDATE: Op de Grote Markt kijken de ondernemers nogal op van de brief en houding van de VB. Namens de horeca reageert Jimmy Devilee (mede-eigenaar Bourgondiër): “Het is altijd al geweest dat we de terrassen pas op de vrijdag weghalen, dus waar komt de commotie vandaan?” hij legt uit dat al jaren op vrijdagochtend alle meubilair wordt weggehaald en dat schriftelijk is toegezegd door de gemeente dat de schermen mogen blijven staan. Ze hebben zelfs als voordeel dat gasten uit de wind kunnen staan bij buitenactiviteiten. Het betreft in principe een test, waarbij de schermen alsnog weg moeten als het toch gevaar lijkt of blijkt op te leveren.

Positief

De horecaman betreurt het dat hij of zijn collega’s niet persoonlijk zijn benaderd. Er stonden donderdagmiddag zelfs al boa’s binnen, meldt hij, die informeerden waarom het allemaal nog niet geregeld was. De communicatie verloopt dus allesbehalve vlekkeloos. Toch sluit Devilee positief af: “Laten we er een mooie, gezellige en veilige Vastenavond van maken.”