Verwarde stennisschopper dreigde met aanslag

De verdachte is aangehouden, waarbij bleek dat hij hulp nodig had. De man is overgedragen aan de hulpverleners van GGZ. (Foto: Politieteam Bergen op Zoom / Facebook)

BERGEN OP ZOOM – De 35-jarige man, die gisterenmiddag voor consternatie heeft gezorgd in de St Josephstraat, zou gedreigd hebben met een aanslag. Dat heeft de politie Zeeland-West-Brabant vandaag bekendgemaakt. De man, die een bekende is van de hulpverlening, had geschreeuwd: "Ik ga jullie allemaal doodschieten". En: "Allahoe Akbar!" Volgens de politie, die binnen tien minuten ter plaatse was, is er geen paniek ontstaan en bleek duidelijk dat de man in verwarring was. "Van een serieuze dreiging is geen sprake geweest". Bij winkelende voorbijgangers die getuigen waren van het voorval, zit de schrik er echter goed in. "Het was doodeng!"

"Gezien de maatschappelijke onrust welke dit veroorzaakte gaf dit ons de aanleiding om de man direct aan te houden", zo meldde de politie gisteren in een eerste reactie via Facebook. Vandaag werd duidelijk dat de de man dreigende taal uitte tegenover de mensen op straat en winkelpersoneel. "Dankzij een aantal alerte omstanders konden agenten achterhalen wie de man was. Hij is op de St Josephstraat aangehouden. Op het bureau is hij nagekeken door de crisisdienst en direct opgenomen in een instelling."

Geen geradicaliseerde indruk

Volgens een politiewoordvoerder was vanaf het begin duidelijk dat de man in verwarring verkeerde en dat er geen sprake zou zijn van een serieuze aanslag; hij zou geen geradicaliseerde indruk hebben gemaakt. "Daarom is tegen de man is ook alleen verstoring van de openbare orde ten laste gelegd, en geen bedreiging." Zijn actie zou letterlijk een schreeuw om aandacht zijn geweest: "De man had bij zijn arrestatie zelf aangegeven dat hij opgenomen wilde worden."