Vier genomineerden voor lokale erfgoedprijs 2019

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – De gemeente reikt dit jaar voor de vierde keer de lokale erfgoedprijs uit. Door het instellen van deze prijs wil de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht brengen en eigenaren en initiatiefnemers stimuleren om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan. 

Er zijn zeven inzendingen binnengekomen. De gemeente bedankt alle initiatiefnemers hartelijk voor hun mooie inzending. Het zijn hele diverse projecten. Er zijn vier inzendingen genomineerd: de keldertocht, de maquette van het Markiezenhof, de restauratie van de St Gertrudiskapel en het tochtportaal van de Gertrudiskerk. De inzenders zullen op 8 juli de jury moeten overtuigen van hun inzending, door middel van een presentatie. Vervolgens wordt op vrijdag 13 september, tijdens de start van de Open Monumentendag (Kunsten in de Monumenten), de winnaar bekend gemaakt.

Deze vier projecten zijn genomineerd: 

Keldertocht, ingediend door SBM

Dit is een stadswandeling door de kelders van het centrum van Bergen op Zoom. De adviescommissie vindt de keldertocht een zeer bijzondere stadswandeling. Bergen op Zoom heeft ook onder de grond van alles te bieden, dat blijkt wel. De adviescommissie vindt deze stadswandeling dan ook een aanvulling voor historisch Bergen op Zoom. De jury is benieuwd hoe deze keldertocht vervolg gaat krijgen.

Maquette Markiezenhof, ingediend door de Lions Club Bergen op Zoom Scaldis, initiatiefnemer Dick Westerhof

Het gaat hier om een maquette van het Markiezenhof voor blinden en slechtzienden. De adviescommissie heeft dit project genomineerd omdat het op een bijzondere doelgroep is gericht, namelijk blinden en slechtzienden. De jury is benieuwd wat de volgende stap is na plaatsing en onthulling.

St. Gertrudiskapel, ingediend door stichting tot herstel en behoud van de Sint Gertrudiskapel en Stadsfontein – voorzitter Ward Warmoeskerken, secetaris Frans van den Berg

Het gaat hier op het restaureren van de kapel en het opnieuw onder de aandacht brengen hiervan. De adviescommissie vindt de restauratie van deze kapel bewonderenswaardig en er is hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. De jury is ontzettend benieuwd naar de volgende stap: het trekken van bezoekers met verdere initiatieven.

Tochtportaal Gertrudiskerk, ingediend door Ro en Ad architecten

Het tochtportaal staat in de ingang van de Gertrudiskerk. De adviescommissie vindt het tochtportaal van de Gertrudiskerk een prachtig staaltje architectuur. Het doel was een tochtportaal, de uitvoering is uniek en past zowel bij de huidige tijd als het verleden. Het tochtportaal staat er nu. De jury is benieuwd naar de volgende stap.

Deze drie inzendingen zijn niet genomineerd:

  • Nieuwe inrichting voor schuur hoeve Hildernisse, ingediend door Ro en Ad architecten
  • Restauratie gevel woonhuis Lievevrouwestraat 10/10a, ingediend door L. Gabrielse
  • Fotomanifestatie Bergen op Zoom, bevrijding in beeld 1944-2019, ingediend door stichting Foboz
Achtergrondinfo
In het uitvoeringsprogramma Materieel Erfgoed staat opgenomen dat een Erfgoedprijs voor Bergen op Zoom wordt ingesteld. In 2014 heeft Bergen op Zoom de BNG erfgoedprijs gewonnen en hiervoor € 25.000 ontvangen. Voorwaarde voor het ontvangen van de BNG erfgoedprijs was dat de middelen van die prijs ook daadwerkelijk worden aangewend voor projecten die wij als gemeente hebben opgegeven, zoals de lokale erfgoedprijs. Vorig jaar was de 3e lokale erfgoedprijs in Bergen op Zoom. Die leverde toen 6 inzendingen op. De uiteindelijke winnaar was de ‘tentoonstelling de laatste kloosterkapel’.