Vier Zeeuwse inbrekers annex autodieven opgepakt

BERGEN OP ZOOM / WALCHEREN – Afgelopen dinsdag zijn in de Van Swietenlaan in Bergen op Zoom vier jonge mannen aangehouden. Zij worden verdacht van diverse woninginbraken waarbij ook auto’s zijn gestolen.

Omstreeks 01.50 uur zagen surveillerende agenten de verdachten in hun voertuig in de Van Swietenlaan rijden. Vanwege het opvallend rijgedrag werd een stopteken gegeven voor een algemene controle. Terwijl de auto snelheid verminderde, sprong één van de inzittenden uit het voertuig en die zette het op een lopen. In een steegje achter de Uranuslaan werd de jongeman alsnog in de kraag gevat. Vervolgens werden er bij de bestuurder, inzittenden en in de auto goederen gevonden die afkomstig bleken van woninginbraken in Zeeland. De jonge verdachten zijn dus aangehouden.

Stroomversnelling

Met deze aanhoudingen komt een rechercheonderzoek naar woninginbraken in een stroomversnelling. Sinds 12 augustus jl. hebben in Zeeland een tiental woninginbraken plaatsgevonden, waarbij gelijktijdig ook auto’s zijn gestolen. In eerste instantie ging het om vakantiewoningen in Domburg en Kamperland. Daarna zijn er tevens woningen in Gapinge, Kruiningen en Nieuwdorp bezocht. Daar zijn eveneens auto’s meegenomen. Dankzij oplettende burgers, parkeerwachters en de inzet van social media zijn in vrijwel alle gevallen de personenauto’s teruggevonden, soms beschadigd of voorzien van een andere kentekenplaat. 

Intensief onderzoek

Vanaf de start van deze inbraakgolf is de recherche intensief bezig geweest om de daders te vinden. Met de aanhouding van deze vier verdachten, met leeftijden van 18 tot 22 jaar, denkt de recherche een flinke stap te hebben gemaakt in het onderzoek. Later die dag zijn zeven woningen in Vlissingen, Goes, Zierikzee en Oost-Souburg doorzocht. Hierbij werden goederen gevonden die te herleiden zijn naar woninginbraken op Walcheren en De Bevelanden die vanaf augustus gepleegd zijn. Het onderzoek is nog in volle gang en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. De vier verdachten zitten nog vast en worden vrijdag voorgeleid aan de Rechter-commissaris. Tijdens de doorzoeking in een woning in Vlissingen is nog een 17-jarige jongen aangehouden die zich had onttrokken aan zijn plaatsing in een gesloten jeugdinrichting.

Bron: Politie.nl