Vierhonderd handtekeningen voor behoud supermarkt De Gagel

(Redactie: Han Verbeem, foto: Pixabay / Tumisu)

BERGEN OP ZOOM – De buurtactie van de PvdA in wijk Gageldonk-Oost heeft inmiddels ruim 400 handtekeningen opgeleverd vóór het behoud van een supermarkt in De Gagel. Sinds de bekendmaking van het Aldi-concern om uit het winkelcentrum aan de Holleweg te vertrekken, is de Bergse PvdA in actie gekomen om een supermarkt voor de wijk te behouden.

Sinds 10 mei is de online petitie in de lucht en de PvdA-fractie heeft ook met flyers en acties op Facebook aandacht gevraagd voor het dreigende vertrek. PvdA-raadsleden Adam Ahajaj en Joey van Aken willen dat het college van B&W zich actief gaat inzetten om een nieuwe buurtsuper naar de wijk te halen, bij voorkeur in dit winkelcentrum dat een maatschappelijke functie heeft voor Gageldonk.

Afhankelijk van de supermarkt

“Veel mensen maken zich met ons zorgen om het verdwijnen van deze supermarkt”, zegt Adam Ahajaj. Tal van wijkbewoners zijn volgens Ahajaj aangewezen op De Gagel: ouderen, mensen zonder auto, mensen die minder goed ter been zijn; maar ook buurtbewoners die graag snel kleine boodschapjes doen. “We spreken hier over een wijk die extra aandacht verdient. Winkelvoorzieningen, faciliteiten en sociale samenhang zijn hier van extra belang om de levendigheid in de wijk te behouden.” Het behoud en opwaarderen van De Gagel als winkelgebied biedt volgens de PvdA een kans om verloedering van de buurt tegen te gaan. 

Verbindende rol van gemeente

Volgens Ahajaj is het vertrek van de Aldi nog geen gelopen race. Maar, benadrukt hij: “Mocht de Aldi uiteindelijk alsnog beslissen om te stoppen, dan zouden wij graag zien dat de gemeente in een verbindende en faciliterende rol opzoek gaat naar een vervanger.”

Lijst Linsen: andere locatie op het oog

De wijkactie van de PvdA heeft inmiddels ook bijval gekregen van oppositiepartij Lijst Linssen, zij het vanuit een andere invalshoek. Politiek voorman Ton Linssen vindt dat Gageldonk een volwaardige supermarkt verdient, maar tegelijk acht hij het verouderde winkelcentrum De Gagel daarvoor ongeschikt. Linssen heeft naar eigen zeggen een andere locatie op het oog. Welke dat is, wil hij nu nog niet prijsgeven: “Dat bewaar ik voor het debat in de raad.”