Vijf maanden geopend en nu al nationale erkenning voor Studio VELO

BERGEN OP ZOOM – We kwamen eigenlijk langs bij Wouter Wilting om het over zijn unieke systeem te hebben waarmee mensen fietsen op maat aan kunnen schaffen. Geheel gepersonaliseerde modellen die perfect samenwerken met iemands lichaam. Voor het zover kwam had de gedreven ondernemer ander bijzonder nieuws.

Zijn winkel is pas vijf maanden open en toch maakt de aanpak die Wouter heeft verkozen nu al indruk in de fietswereld. Deze week maakte het online platform en magazine Fietsmarkt bekend wie er dit jaar behoren tot de beste 50 Nederlandse fietsenzaken en Studio VELO staat daar nu al tussen. Wouter: “ik werd dit weekend gebeld en kreeg toen te horen dat ik er tussen sta. Wist niet eens in the picture te zijn voor die lijst. Wie verwacht dat ook, als je zo kort pas open bent?” Trots is hij wel natuurlijk op die erkenning. De lijst komt tot stand door inzendingen van fabrikanten, leveranciers, importeurs en andere partijen uit de fietsbranche. Zij geven aan waarom een bedrijf volgens hen thuishoort in die “lijst vol creatieve winkels die hun eigen plan durven te trekken en zich op hun eigen manier van de massa onderscheiden”.

Grondig voorbereid

Toen Wouter vijf jaar geleden bedacht voor zichzelf te willen beginnen in de fietswereld heeft hij als vertegenwoordiger in die sector zijn oren en ogen goed de kost gegeven, vertelt hij: "Ik wilde het anders doen, een moderne zaak beginnen voor mensen die op goed advies en maatwerk afkomen. Dan moet je héél goed weten waar je het over hebt, dus die vijf jaren waren nodig om me voor te bereiden en de juiste keuzes te maken. Nu al draai ik een beter tweede kwartaal dan gedacht en zie ik veel klanten uit de regio maar ook van ver daar buiten, met name als ze op een bepaald merk of type afkomen." Het geeft hem een behoorlijke kick dat zijn formule zo goed aanslaat, in de sector én bij zijn klanten. Dat heeft alles te maken met oprechte interesse én dat maatwerk dus. Juist dáár kwamen we voor!

Wilting vertelt: "Het maakt niet uit of je net begint met fietsen en een betaalbaar instapmodel wilt, of als doorgewinterde fietsveteraan de weg op gaat. Zo'n rijwiel moet bij jou en je lichaam passen. Mensen kunnen tegenwoordig via een online Bike Generator alvast een fiets samenstellen maar de echte fijnafstelling gebeurt hier. Geen lichaam is hetzelfde en om te voorkomen dat fietsen vervelend of zelfs pijnlijk wordt, meet ik mensen helemaal op. Bijvoorbeeld om te zorgen dat ieder omwenteling perfect te maken is met een bepaalde beenlengte, dat het stuur en zadel zich op de juiste hoogte en afstand bevinden. Het is slecht voor je als je niet goed zit en dat kan voorkomen worden door de juiste afstelling. Daarvoor is door heel veel Nederlands specialisten 25 jaar onderzoek in een meetmethode verwerkt die ik hier mag gebruiken."

Iedereen is welkom

Het wordt bijna een medisch en wetenschappelijk verhaal. Toch is het ook vooral gezellig in de nieuwe winkel. De jonge ondernemer wil niet vergeten dat fietsen ook leuk moet zijn. "Daarom biedt ik ook wat lifestyle producten aan en moet iedereen zich hier ook vooral thuis voelen." Met een gezellige zithoek, inclusief oude Chesterfield, een professioneel koffieapparaat en een flinke breedbeeld tv moet dat lukken. "Er hebben hier al heel wat keren bezoekers naar wielerwedstrijden zitten kijken hoor", lacht Wouter. "Moet kunnen, gezellig juist. Iedereen is van harte welkom, óók voor een goed advies natuurlijk."