Visrestaurant Bergsdiep: het beste dat de Oosterschelde te bieden heeft

Tekst en foto's: Han Verbeem

BERGEN OP ZOOM – Bergen op Zoom heeft veel te bieden op culinair gebied! KijkopBergenopZoom laat de lezers deze zomer kennismaken met een aantal restaurants en horecagelegenheden en we nemen daarbij letterlijk de proef op de som. Voor de eerste recensie in de serie zijn we aan tafel bij Visrestaurant Bergsdiep, sinds ongeveer twee jaar gevestigd in de gerestaureerde Blokstallen. Een smakelijke aftrap voor deze zomer van lekker eten & drinken.

"Daar waar Brabant Zeeland kust…" Deze versregels uit het bekende Bergse gedicht zijn als geen ander van toepassing op visrestaurant Bergsdiep. Het restaurant is overigens vernoemd naar de historische vaargeul het Bergsche Diep, waarlangs de vissers hun Oosterscheldevis altijd hebben aangevoerd. Op een zonnige vrijdag reserveren we een tafel en hebben vóóraf al een kijkje kunnen nemen in de online menukaart. Uit het veelzijdige aanbod van visspecialiteiten, schaal- en schelpdieren kiezen we voor een 'bisque homard' als voorgerecht. Deze klassieke romige kreeftensoep is he-le-maal zoals het hoort: huisgemaakt, met grote stukken verse kreeft. Sterker nog: nergens in de regio is deze zó te krijgen. De prijs valt alleszins mee: 8,50 euro voor deze huisgemaakte lekkernij. Een tip voor de chefkok: iétsjes minder zout (niet veel), dan is deze écht perfect.

Verwennerij

Pure verwennerij is ook het hoofdgerecht: het Bergsdiep plateau, van schaal- en schelpdieren. Het plateau is rijkelijk gevuld met oesters, krabscharen, garnalen, kokkels, scheermessen en gamba. Deze specialiteit wordt voor minimaal twee personen gereserveerd, maar dat is voor ons zeker geen straf. De schaaldieren zijn gestoomd in onder meer melk en anijs en dat geeft een verrassende smaak. Het beste dat de Oosterschelde te bieden heeft, ligt in dit plateau op tafel. Nou ja, bíjna dan. Want wie voor de overtreffende trap gaat, kiest natuurlijk de Fruits de Mer Royaal. Daarbij ligt dan ook een half Oosterscheldekreeftje. Het verschil is ook in prijs (59,50 euro voor de Royaal en 29,50 voor het plateau) maar: verschil moet er zijn.

Kwaliteit

Bij het nagerecht gaan we verschillende richtingen op: een Dame Blanche van roomijs, overgoten met warme échte chocolade – die onmiddellijk stolt zodra deze het ijs raakt. Daaraan herken je het verschil in kwaliteit met de cacausauzen uit een flesje die niets met chocola te maken hebben. Gelukkig kiest Bergsdiep voor het origineel. Prijs: 6.50 euro. Het tweede dessert dat op tafel verschijnt, is een crème brulée (7,50 euro). Een heerlijke combi van gekarameliseerde suiker en room. En dat luistert het nauw. Want iets te lang doorverhit en de suiker gaat bitter smaken. Hier is de smaak mooi in balans.

Afsluiting

We eindigen de avond met bonenkoffie (mooie cremalaag) en voor elk een glaasje ernaast: een Grand Marnier en een Sambucca. Een afsluiting aan een verrassende kennismaking met het lekkers dat de Oosterschelde op tafel te bieden heeft. Al met al: een absolute aanrader. Afgezien van de op en top Zeeuwse professionaliteit heeft Visrestaurant Bergsdiep zich in de korte tijd van het bestaan bewezen als een écht Bergs restaurant!