‘Volle’ parkeergarage blijkt hartstikke leeg

BERGEN OP ZOOM – Het is geen nieuw probleem. De VVD schreef er bijvoorbeeld in 2013 al brieven over aan het college. Het is echter ook niet opgelost, zo blijkt. Terwijl de borden van het zogeheten 'dynamisch parkeerverwijssysteem' aangeven dat parkeergarage Achter de Grote Markt propvol zou zijn, blijkt deze juist zo goed als leeg te zijn.

Bergenaar Gerard Worm mag graag de vinger aan de pols houden in zijn stad. Hij ontdekte maandagmiddag de rare, onjuiste melding en zette deze op Facebook, inclusief foto's van een parkeergarage waar amper auto's staan. Op een doordeweekse dag is zo'n lage bezettingsgraad misschien nog niet eens zo heel raar, maar het helpt natuurlijk niet als mensen op zoek naar een plekje wordt verteld dat een locatie vol is. Hoogstwaarschijnlijk is dit al langer het geval en worden bezoekers van de stad ook in het weekend doorgestuurd.

Naar aanleiding van de vragen die de VVD stelde in 2013 werd als reden voor de lege plaatsen opgegeven dat er ruimte is gereserveerd voor vergunninghouders. Er lijkt nu, gezien het grote aantal lege plaatsen toch wat anders aan de hand. Een mogelijk scenario, aldus één van de reacties op het Facebook bericht, is dat er het systeem wordt 'gefopt' door parkeerders die zonder te betalen de garage verlaten. Dat schijnt te kunnen door kort achter een andere auto aan te rijden voordat de slagboom is gedaald. Dan registreert het systeem niet dat een auto er weer uit is en als dat maar vaak genoeg gebeurt lijkt de garage 'vol'. Of dat werkelijk het de oorzaak is van de foutieve melding moet nog blijken. KijkopBergenopZoom.nl vroeg de gemeente om opheldering. Die heeft nog niet gereageerd. Wordt vervolgd dus…

Foto's: Gerard Worm