Wie schrijft ’t Gròòt Berregs Diktee 2017?

Dialectgenootschap De Berregse Kamer organiseert op 8 februari 2017 voor de 23ste keer 't Gròòt Berregs Diktee. Al drie jaar wordt het dictee geschreven door een willekeurige Bergenaar, middels een dicteeverhaal-schrijfwedstrijd. In 2016 werd de wedstrijd gewonnen door Roel Soffers.

Het thema voor het 23ste Gròòt Berregs Diktee is: ‘O jee, da val nie mee!’ Bij alledaagse- of niet alledaagse gebeurtenissen komt het wel eens voor dat je wanhopig verzucht; ‘O jee, da val nie mee!” Als je, bijvoorbeeld, vol goede moed begint aan het invullen van je digitale belastingopgave. Of als je die kast van een Zweedse meubelgigant in elkaar gaat zetten! Volgens de gebruiksaanwijzing een fluitje van een cent. Het voor het eerst gaan kamperen en de tent even opzetten is nog zo'n voorbeeld.

Zo zijn er talrijke onderwerpen om een ‘leuteg’ dictee over te schrijven, volgens de leden van Dialectgenootschap de Berregse Kamer. Ze dagen de Bergenaren en andere dialectliefhebbers uit om hun versie van 't Gròòt Berregs Diktee 2017 in te sturen.

Hoe schrijf je een dictee?

Een Bergs dictee is vooral een leutig verhaaltje in het dialect.

Aan de schrijvers wordt gevraagd zich aan de volgende spelregels te houden;

  1. Het dictee bestaat uit een verhaaltje van minimaal 175 en maximaal 250 woorden.
  2. Het dictee wordt, naar beste vermogen, in het Bergs geschreven.
  3. De inhoud van het verhaal moet passen in het thema. Het thema hoeft niet de titel van het diktee te zijn.
  4. Het dictee moet verzonden worden vóór maandag 12 september 2016 naar: info@deberregsekamer.nl Lukt het niet via e-mail, dan mag het dictee in de bus worden gedaan bij C. van Broekhoven, Weverskat 8, Bergen op Zoom.
  5. De (naam van de) schrijver moet bekend zijn bij De Berregse Kamer en aanwezig zijn op de diktee-avond.

Hoe wordt het winnende dictee gekozen?

In een speciale vergadering van De Berregse Kamer worden de ingezonden dictees voorgelezen. Maar, de naam van de schrijvers wordt niet genoemd. Het leukste dictee wordt uitgekozen. De winnaar wordt pas bekendgemaakt op de avond van 't Gròòt Berregs Diktee op woensdag 8 februari 2017. Hij/zij wordt beloond met een prachtige prijs en natuurlijk eeuwige roem.