Voor de draak ermee: een nieuw boegbeeld voor ’s lands oudste hotel

Frans Hazen (links op de foto) geeft burgemeester Petter uitleg bij de onthulling van het bronzen beeld. Binnen wordt vervolgens met champagne geproost op het nieuwe boegbeeld van het hotel; op de foto staan hoteldirecteur Hazen met zijn echtgenote en dochter. Het oude vergulde drakenbeeld heeft nu een tijdelijk plaatsje gekregen in de hotelzaal. Wat er met het werk gaat gebeuren is nog niet bekend. Het is in de jaren '80 op de zuilenporticus vóór de ingang geplaatst, na de restauratie van het pand. Het polyester exemplaar is destijds gemaakt door Theo Kemperman, die zich liet inspireren door de originele 16e eeuwse gevelsteen. Deze bevindt zich nu in een wand aan de Londonstraat, op de hoek bij de Lievevrouwestraat. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Grand Hotel De Draak kan nu met een échte draak voor de dag komen. Het goudgekleurde exemplaar van polyester heeft plaatsgemaakt voor een waar kunstwerk uit brons, vervaardigd door kunstenaar Ed Mol uit Bladel. Vrijdagmiddag is onder grote publieke belangstelling het beeld onthuld, waarij burgemeester Petter met een ferme ruk aaan een touw het doek wegtrekt dat de nieuwe draak bedekt.

Na de diverse toespraken en dankwoorden vertelt beeldend kunstenaar Mol -in het dagelijks leven overigens gemeentesecretaris van Bladel- over het nieuwe ontwerp. "Ik wilde echt iets héél anders maken en dat is gelukt", zegt hij met enige trots. En inderdaad: het beeld van zo'n 150 kilo zwaar mag er zijn. Willekeurige omstanders stappen af van de fiets om een foto te maken van de nieuwe draak, die een opengeslagen boek draagt met op de rechterpagina het stadswapen van Bergen op Zoom en op de linkerzijde een verguld hart. Uitgezonderd het verguldsel, is het bronzen kunstwerk van een groenbruin patina voorzien. De beeldhouwer kreeg de opdracht om een ontwerp te maken, waarbij de draak zo dynamisch mogelijk overkomt. "Deze neemt een beschermende houding aan, voor het hotel en het stadhuis", zegt Mol. 

Gervaren overwonnen

Want zowel het Bergse stadhuis als het naastgelegen hotel hebben in de loop der eeuwen vele gevaren overwonnen. "Mille periculis supersum", staat in sierlijke letters op de pui van het raadsgebouw te lezen: "duizend gevaren te boven gekomen." Grand Hotel De Draak heeft in ruim zeshonderd jaar alle branden en oorlogen doorstaan: beginnend bij de stadsbrand van 1397 ('het verbrandde alle stokken en staken, behalve Oliphant en De Draecke') tot de hotelbrand van februari 2013. Inmiddels straalt het volledig gerestaureerde historische horecapand in volle pracht, in het gastenboek prijken de handtekeningen van prominente gasten -zoals koning Willem-Alexander en koninging Máxima; zij bezochten De Draak bij het streekbezoek aan de Brabantse Wal in februari 2016.

Video: Beeldend kunstenaar Ed Mol vertelt over het ontwerp van de nieuwe draak.