Voorzitter Santa Run Joris Volker: ‘Prachtig om dit te mogen organiseren’

BERGEN OP ZOOM – Zaterdag 22 december is het zo ver. Dan trekt voor de vijfde keer de Santa Run door de binnenstad. Een eerste jubileum voor wat inmiddels al bijna een traditie is te noemen, en dat terwijl de initiatiefnemers dachten dat het na een paar keer wel klaar zou zijn. Mooi niet dus!

Joris Volker is voorzitter van de organisatie. Samen met zijn maatje Gerard Worm introduceerde hij het kerstmannenspektakel in Bergen op Zoom. We ontmoeten hem in de gezellige horecagelegenheid van de ijsbaan, waar ook het afsluitende feest van de Santa Run plaats gaat vinden. Hij vertelt: “We hebben toen écht niet voorzien dat mensen het leuk zouden blijven vinden. Maar het blijkt heel goed bij de kersttijd en de Bergenaren te passen. Die verkleden zich nu eenmaal graag en als je dat combineert met fun en sfeer, doen ze er graag aan mee.”

Nieuw onderdeel

Ieder jaar is de route die deelnemers aangeboden krijgen weer anders en dit jaar is er een indrukwekkend onderdeel aan toegevoegd in de Lievevrouwestraat. Joris is er trots op; “Er komt een ongeveer dertig meter lange opblaasbare hindernissenbaan voor, onder en achter de Gevangenpoort.” Het wordt klimmen glijden en buikschuiven, ook echt onder de poort door. “Maar geen zeepsop hoor”, stelt hij lachend gerust.

Verder starten de Santa’s bij café De markies en komen ze langs bij café Krijnen, om te finishen bij De Saeck. Daartussen nog een achttal stops waar van alles gebeurt. Joris: “Leuk is dat het duo Roel & Ries weer met iets nieuws in het Markiezenhof staat. Vinden we ieder jaar toch een hoogtepuntje. En er zijn dansdemo’s in de stad.” Volop vrolijke actie dus.

Afsluiten met een knalfeest

Zoals altijd eindigt de Santa Run met een feestavond bij de ijsbaan. “We zijn heel blij dat de nieuwe organisatie daarvan ons ook weer met open armen ontvangt. Het dak gaat eraf dan, met de band Helemaal Top en DJ Alex.” De voorzitter heeft er zichtbaar veel zin in. “Het is ook altijd geweldig om mee te maken, net als het organiseren ervan.”

Veel enthousiasme

Toen Joris en Gerard het idee bij hun Rotary afdelingen introduceerden (respectievelijk Rotary Brabantse Wal en Rotary Noord), werd er meteen zeer enthousiast gereageerd en een commissie opgezet om het te gaan uitzetten. Al snel sloot ook StaBoZ aan, dat toen de ijsbaan organiseerde, en werd het idee werkelijkheid.

“Sterker nog”, klinkt het trots. “Nergens anders in Nederland vind je een Santa Run die zo veel te bieden heeft. En die ook nog eens flink wat genereert voor goede doelen. In die vier jaar hebben we al 28.000 euro opgehaald.” Samen met de twee Rotary afdelingen bepaalt de commissie waar dat geld naar toe gaat. Dit jaar zijn dat Stichting Leuke Dingen Dag, Stichting Bevrijding Brabantse Wal en Vogelrevalidatiecentrum Zundert.

Hoogtepunten

Wat voor Joris in de afgelopen jaren persoonlijke hoogtepunten waren? Daar hoeft hij niet lang over na te denken: “De allereerste editie, die we openden met Arnold Vanderlyde, was wel een hele mooie beleving. Maar ook het tweede jaar, toen ik ontdekte dat er een dame van 97 meedeed aan de route, was een moment om nooit te vergeten. En verder is ieder jaar het plezier dat zo veel mensen eraan beleven iets waar we zelf ook enorm van kunnen genieten. Dus wat ons betreft mag het snel weer zo ver zijn. Op naar de minimaal 250 deelnemers!”

Aanmelden kan nog natuurlijk, via de website van de Santa Run. Veel plezier alvast!