Vrijeschool per 1 augustus van start

Foto: Pixabay /S.V. Klimkin. Redactie: Han Verbeem

BERGEN OP ZOOM – Ook Bergen op Zoom beschikt per 1 augustus over een zogeheten Vrijeschool. Dat heeft Conny van Loenhout van onderwijskoepelorganisatie Abbo dinsdagmorgen bekendgemaakt. Het ministerie van onderwijs heeft het licht op groen gezet en daarmee komen de voorbereidingen in een stroomversnelling. De locatie van de Vrijeschool is nog niet bekend.

Het Vrijeschoolonderwijs is gebaseerd op de holistische ideologie van de antroposoof Rudolf Steiner (1861-1925). Daarbij richt het onderwijs zich vooral op de ontwikkeling van zowel de praktische vaardigheden als de verbeeldingskracht en creativiteit van de kinderen. De Vrijeschool wordt de zevende school van Abbo.

Klassen 1 tot en met zes

De Vrijeschool werkt nog met het vroegere klassikale systeem. Zo bestaat er de kleuterschool (groepen 1 en 2) en de onderbouw met de klassen 1 tot en met 6 (groepen 3 tot en met 8). Met deze onderbouw gaat de Vrijeschool in het nieuwe schooljaar in Bergen op Zoom van start. Ook komt er een voorschoolse opvang voor peuters, aldus Van Loenhout, waarmee het al vanaf de start een redelijk brede school wordt.

Instroomgroep bij De Krabbenkooi

Op dit moment is er al een instroomgroep van 10 kinderen. “Deze is gehuisvest in De Krabbenkooi”, zegt Van Loenhout. “De verwachting is dat er vanaf augustus al zeker met meer dan 40 kinderen kan worden gewerkt en dat er binnen 3 jaar een volwaardige school is ontstaan met tenminste 200 leerlingen.”

Huisvesting in leegstaande schoolgebouwen?

Wethouder Barry Jacobs heeft bij de persbijeenkomst gemeld dat hij bezig is met een “beleidsrijk IHP” (Integraal Huisvestings Plan) en daarover in overleg is met de verschillende schoolbesturen. De wethouder wil een efficiënt gebruik van leegstaande schoolgebouwen en hij hoopt dat de nieuwe Vrijeschool daarvan gebruik kan maken.