VVD wil boete voor ‘pandjesbazen die niet malen om leegstand’

Leegstand is in Bergen op Zoom een probleem. Sommige gebouwen raakten dusdanig vervallen dat ze onder gemeentelijke dwang zijn hersteld, zoals dit pand op de Grote Markt. (Foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – De VVD wil tijdens de begrotingsbehandeling een voorstel indienen om 'daadwerkelijk aan de slag te gaan met invoering van een leegstandsbelasting'. Dat heeft financieel woordvoerder Joost Pals dinsdagavond aangekondigd tijdens de commissiebehandeling over de begrotingsstukken. Daarmee wil de VVD "niet de échte ondernemers te laten opdraaien voor de hogere ozb-lasten door leegstand, maar de pandjesbaas die nu niet maalt om leegstand." Pals komt met een plan voor een 'business case' voor handhaving en inning van de bestuurlijke boetes. De VVD heeft binnen de raad in elk geval al steun van de PvdA, die het voorstel mede wil indienen.

De afbouw van de schuldenlast is voor Pals een belangrijk onderwerp. "In het coalitieakkoord hebben we daar ook afspraken over gemaakt", aldus Pals. "Wat we met deze begroting zien is dat de schuld in deze bestuursperiode toeneemt met 50 miljoen euro. Dat zal echt anders moeten." Het zal uit de lengte of de breedte moeten komen maar mogen niet leiden tot een overmatige stijging van de lokale lasten voor de inwoners en ondernemers, zo benadrukt het liberale raadslid. 'Voor de VVD is de indexatie van de woonlasten met maximaal de inflatie een zeer, zeer belangrijk thema."

Grondbedrijf

Pals spreekt verder zijn zorgen uit over de opbrengst die verwacht wordt vanuit het grondbedrijf. "In 2021 zou dat gaan om zo’n 11 à 12 miljoen euro, terwijl als je de economische berichtgeving een beetje volgt en bijvoorbeeld kijkt naar de conjunctuurklok van de Centraal Bureau voor de Statistiek dat het niet gek is als we in de komende jaren naar een natuurlijke periode van recessie komen. Dan heb ik het nog niet eens over de effecten van de PAS." ZIjn fractie is daarom van plan om een amendement of motie in te dienen "om het proces van het op orde brengen van de exploitatie te concretiseren."