VVD wil dat gemeente zo snel mogelijk eigenaar wordt van IRS-gebouw

BERGEN OP ZOOM – Nu het Instituut voor Rationeel Suikeronderzoek vertrekt aan de Van Konijnenburgwerg, komt het pand waarin het bedrijf gevestigd zat leeg te staan. Vanwege onder meer de locatie maar ook de uitstraling van het gebouw willen meerdere partijen dat de gemeente regie houdt over wat hier gaat gebeuren.

De PvdA meldde zich als eerste, met de oproep aan het college zo snel mogelijk een monumentenstatus aan het pand te geven. Dat gaat de VVD niet ver genoeg. Namens die partij heeft Gertan Huismans een brief geschreven waarin wordt geopperd dat de gemeente eigenaar moet worden van de locatie. In het kader van het masterplan Havenkwartier is dat volgens de liberalen dé manier om de volledige regie te houden over de nieuwe invulling van het pand en de flinke lap bijbehorende grond.

Niet nog meer winkels

Eventueel zou het college van B en W zelfs de Wet voorkeursrecht gemeenten moeten overwegen, schrijft Huismans. De eigenaar is dan verplicht bij verkoop de grond eerst aan de gemeente aan te bieden. Al is het maar, zo stelt het schrijven; "om nog meer uitwassen van detailhandel te stoppen". De VVD heeft dus duidelijk geen zin in nog een shopping en leasurecentrum als De Zeeland.