VVD wil mensen inspireren tot gang naar de stembus

BERGEN OP ZOOM – VVD’er Dominique Hopmans heeft het Bergse college aangeschreven. Hij wil dat er meer werk wordt gemaakt van het oproepen tot stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De dalende opkomsttrend moet doorbroken kunnen worden, is zijn overtuiging.

Erg populair waren de lokale verkiezingen niet, in 2014. Landelijk was de opkomst 54 procent en Bergen op Zoom zat daar nog eens ruim onder, met 48,87 procent. Dat moet anders kunnen, denkt duoraadslid Hopmans. Maar niet vanzelf, de gemeente zal daar een actieve, stimulerende en inspirerende rol in moeten pakken.

Voorbeelden

Hopmans verwijst naar recente onderzoeken van Citisens en de Universiteit van Tilburg. Daaruit bleek dat er echt meer opkomst te realiseren is als mensen in bijvoorbeeld social media worden aangespoord en gestimuleerd. De brief geeft als voorbeelden: “Spoor inwoners bijvoorbeeld aan om te delen dat ze gestemd hebben, met een stemfie of een leuke foto van het stembureau. Op deze wijze stimuleren mensen vervolgens ook elkaar om te gaan stemmen.”

Wat ook zou helpen, denkt het duoraadslid, is het verschaffen van voldoende informatie, overzichtelijk gepresenteerd en op de juiste plekken aangeboden. Zorg dat je jong en oud bereikt, stelt hij. En herinner mensen er die dag zelf nog eens aan. Ook online, met bijvoorbeeld een melding op Facebook, waarbij mensen kunnen aangeven dat ze gestemd hebben. Een persoonlijke uitnodigingsbrief van de burgemeester -die uitlegt waarom stemmen zo belangrijk is- zou echt werken, volgens de uitkomsten van de onderzoeken. De VVD-fractie wil graag weten van het college wat er al wordt gedaan aan het verhogen van de opkomst en of de aangedragen tips daar wellicht onder van kunnen uit gaan maken.