Waar is de fontein op de Bergse Plaat gebleven?

BERGEN OP ZOOM – Stefaan Verheugt, raadslid bij het CDA en voormalig bewoner aan het water van de Bergse Plaat, kreeg de vraag waar de fontein is gebleven die in de Binnenschelde stond. Hij wist het ook niet maar zocht het uit.

Stefaan deed navraag bij de gemeente, vertelt hij op Facebook, en aldus te horen dat de fontein defect is. Op 25 juni werd door medewerkers geconstateerd dat er meerdere oorzaken waren voor het niet meer functioneren. Waarschijnlijk is het een combinatie van onderdelen die aan vervanging toe waren, de ondiepte van het water, wind en helaas ook vandalisme. Eén van de drie draagarmconstructies waaraan de drijvers zijn bevestigd bleek afgebroken en er was schade aan de lampbeugels. Bij dat laatste wordt opzet vermoed.

Reparatie

Eerst is nog gepoogd de fontein ter plekke weer aan de praat te krijgen maar dat lukte niet. Daarom is op 6 juli de installatie uit het water gehaald en naar een bedrijf gebracht dat gespecialiseerd is in reparatie en levering van fonteinen. Daar wordt in de pomp meteen een motor vervangen. De verwachting is dat de fontein rond half september weer operationeel kan zijn.

Discussie

Er ontstond onder het Facebookbericht van Verheugt al snel discussie over de vraag of de kosten voor een fontein als dit, alsmede het onderhoud ervan, wel de juiste keuze zijn. Sommigen vinden dat een gemeente met zo veel schulden de hand vaker op de knip moet houden, anderen vinden dat elementen als dit nodig zijn om de gemeente fraai en leefbaar te houden. Zelf zegt de CDA’er, die overigens nog geen raadslid was toen de fontein er kwam, in eerste instantie tegen de aanschaf ervan te zijn geweest. “Maar nu hij geplaatst is, vind ik hem stiekem toch wel iets hebben”, voegt hij met een knipogende emoticon toe.