Warme eerste dag Krabbenfoor: iets minder druk maar prima sfeer

BERGEN OP ZOOM – Ondanks de zinderende hitte in de binnenstad, is de organisatie van de Krabbenfoor absoluut niet ontevreden over het verloop van dag één. De sfeer is erg goed en de opkomst valt nog niet eens tegen, vinden ook veel ondernemers.

De Bergse ondernemers laten zich van hun creatieve kant zien, vertelt Youri Roskam namens de organisatie. Zo heeft de Teerkamer op het binnenterras kleine zwembadjes en zitzakken weggezet en biedt overbuurman De Bourgondiër op straat ijs te koop aan. Bij Blokker staat volop kinderspeelgoed zoals waterpistolen buiten en broodjeszaak Panos in de Wouwsestraat heeft de nodige koude smoothies, softijs, en andere verkoelende tussendoortjes weggezet. Er wordt dus volop ingespeeld op de zomerse omstandigheden.

Opkomst valt nog mee

Het is niet overal even druk. Zeker in de aanloopstraten valt dat soms erg op. Maar ondernemers zijn positief gestemd, vertelt Roskam. "De meesten tonen alle begrip", laat hij in een kort telefonisch interview weten. "Er is maar een handjevol ambulante handelaren vandaag niet op komen dagen, verder zijn bijna alle kramen gevuld. En er wordt ook nog best gespendeerd door de bezoekers, hebben we begrepen." De horeca merkt wel dat terrassen die geen schaduw bieden grotendeels leeg blijven. Daar is het gewoon té warm.

Over de nieuwe indeling van het parcours is de organisatie eveneens niet ontevreden. De Pasar Malam is verhuisd naar het Sint-Catharinaplein en dat weten bezoekers te vinden, is gebleken. Of de foodtrucks in de Potterstraat het ook goed gaan doen, was nog niet duidelijk aan het eind van de eerste middag.

Vals geld

Er hebben zich vooralsnog geen echte incidenten voortgedaan en de EHBO heeft het rustig, ondanks de hitte. De enige domper tot nu toe is de ontdekking van vals geld bij De Bourgondiër 's middags. Dit staat echter niet op zich, weet Roskam te melden. Tijdens de weekmarkt van de afgelopen twee weken was het ook al prijs blijkbaar. Wel worden zo veel mogelijk ondernemers en handelaren er voor gewaarschuwd door de organisatie.