Wat hebben we nóu aan de fiets hangen?

BERGEN OP ZOOM – 'Fiets doneren, hier parkeren.' Dit opvallende verkeersbord staat vandaag op de Grote Markt en doet menig voorbijganger de wenkbrouwen fronsen. Krijgt het stadhuisbordes een nieuwe bestemming als stortplaats voor versleten tweewielers? Of misschien dat Anton van Duinkerken, vanaf zijn statige sokkel, een centje bijverdient als opkoper van oud ijzer… niks van dat alles. Gemeentewoordvoerdster Nausikaä van den Merkenhof geeft het verlossende antwoord: het gaat om een ludieke actie.

"De gemeente vraagt op deze manier aandacht voor de vele fietsen die her en der worden neergezet op de Grote Markt. Dat veroorzaakt overlast", legt ze uit. Het 'wildparkeren' is volgens haar volstrekt overbodig: er zijn voldoende mogelijkheden in de buurt om fietsen te stallen. En nee, de Bergenaren hoeven niet te vrezen dat hun fiets wordt afgevoerd als ze die daar onbeheerd neerzetten. "Die mogelijkheid hebben we nog niet."

Dat kan in de toekomst mogelijk veranderen, want er zijn volop gesprekken gaande met ondernemers, bewoners en belanghebbenden over het nieuwe fietsparkeerbeleid voor de binnenstad. Maar daar staat deze bewustwordingsactie los van, benadrukt Van den Merkenhof.

foto: Gemeente Bergen op Zoom