Weer huisraad op straat voor gesloten Kringloper, PvdA stelt vragen

BERGEN OP ZOOM – PvdA’er Han Verbeem stelt vragen over de huisraad die aan de Vlaszak op straat is gezet, voor de gevel van De Kringloper. Die winkel is blijkbaar dicht wegens de vakantieperiode. “En dat merken de omwonenden helaas ook”, schrijft het raadslid.

De Kringloper is momenteel gesloten. Dat weerhoudt mensen er echter niet van spullen die ze kwijt willen er voor de deur te zetten. Het resultaat: vervuiling en een rommelig aanzicht dat bovendien uitnodigt tot vandalisme, stelt de PvdA. Mét een reden: “Een half jaar geleden, tijdens de jaarwisseling, hebben onbekenden een bankstel in brand gestoken toen de Kringloper ook een aantal dagen gesloten was.” Niet bepaald een voorbeeldrol van een bedrijf waarin ook de gemeente Bergen op Zoom participeert, vindt Verbeem.

Geen gezicht

Er zijn meerdere redenen voor de klachten van de PvdA. Het is geen beste binnenkomer voor bezoekers die via de parkeergarage-uitgang de binnenstad bezoeken. Verbeem: “Al na de brand op Oudejaarsdag hebben we de kwestie aan de orde gesteld. De oorzaak ligt in een onduidelijke communicatie: vooraf wordt onvoldoende aangekondigd wanneer de Kringloper gesloten is en waar mensen terecht kunnen met de huisraad.”

Asociaal

Voor de veroorzakers van de rommel heeft de fractie weinig begrip: “Natuurlijk is het asociaal als mensen rommel op straat achterlaten, zelfs als ze onverwacht voor een dichte deur staan. Er wordt geen briefje met een boodschap achtergelaten en de dader ligt dan op het spreekwoordelijke kerkhof.” Toch wijst de partij ook vooral op de verantwoordelijkheid van het kringloopbedrijf, waar Saver bestuurlijk zeggenschap in heeft. En daarmee de gemeente Bergen op Zoom ook, als één van de deelnemende West-Brabantse gemeenten aan Saver. Het raadslid heeft nog gepoogd contact op te nemen met de directie van Saver, maar helaas was ook daar niemand bereikbaar.

Meer hadhaving, beter communiceren

De PvdA richt zich vooral tot het college omdat deze de gemeente uiteindelijk verantwoordelijk is voor de openbare ruimte. Verbeem vraagt namens zijn partij om meer handhaving op dergelijke vervuiling én betere communicatie over openingstijden van de Kringloper dan wel alternatieve mogelijkheden voor het inleveren van huisraad en dergelijke.

Foto's: PvdA Bergen op Zoom