Wethouder Van der velden schrok ook van cijfers Halsterseweg

BERGEN OP ZOOM – Veel commotie rondom de meerkosten die deze week plots bekend werden omtrent de herinrichting van de Halsterseweg Noord. Niet alleen raadsleden en betrokken burgers schrokken van de cijfers. Wethouder Patrick van der Velden keek er net zo van op, geeft hij eerlijk toe. “Maar ik ga m'n stinkende best doen het op te lossen”, belooft hij.

Eind vorige week kreeg hij ineens een mededeling waar de wenkbrauwen flink van omhoog gingen, vertelt de wethouder in een telefonisch interview. Op basis van de laatste plannen voor de beoogde herinrichting van de Halsterseweg Noord, bleken de kosten flink hoger te zijn dan waar de raad in december mee akkoord was gegaan. “Ik had voor deze week een afspraak staan met een aantal klankbordgroepen”, vertelt Van der Velden. “Het leek me niet goed dit af te zeggen, dus ik besloot ze eerlijk over deze ontwikkeling te vertellen.”

Opnieuw berekenen

Exacte cijfers heeft Van der Velden niet paraat, daar komt hij zo snel mogelijk op terug belooft hij. De verschillen zijn gebaseerd op nieuwe budgetramingen, deels intern en deels extern opgesteld. Volgens de wethouder is het mede boven water gekomen door de nieuwe gemeentelijke spelregels omtrent moederkredieten, waarbij geen sprake meer is van ontschotting. Als het althans werkelijk zo veel meer moet zijn. Inmiddels hebben de ambtenaren opdracht gekregen alles nog eens héél goed door te rekenen.

Mogelijk uitstel andere projecten

Van der Velden: “Ik ga de komende twee maanden gebruiken om die nieuwe cijfers goed te bestuderen. Daarna moet duidelijk zijn of we de herinrichting alsnog gewoon kunnen beginnen of dat ik terug moet naar de raad omdat er echt een groter bedrag nodig is. Het kan zijn dat we wel moeten besluiten andere projecten voorlopig niet op te pakken om de Halsterseweg alsnog opnieuw in te kunnen richten, maar ook dat moet allemaal nog blijken.” Vooralsnog gaat de bestuurder ervan uit dat het lukt om het gat te dichten, meldt hij. Hij heeft al wat nieuwe cijfers en die stemmen hoopvol.

Slechte prognose

Hoe dit verschil kon ontstaan? “Dat moet nog onderzocht worden maar iemand heeft een hele slechte prognose ingeleverd”, vertelt de wethouder. Hij voelde zich net zo overvallen door het nieuws als veel anderen, meldt hij. “Er moet voortaan strakker gerekend worden. Ik ga in ieder geval mijn stinkende best doen het alsnog zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.”