Wie helpt er feestjes voor kansarme kinderen mogelijk te maken?

Op de voorgrond, v.l.n.r: Cindy, Hilde en Gien

Zo’n anderhalf geleden besloot pleegmoeder Hilde Bruning dat ze aan iets nieuws moest beginnen. Ze wilde wat positiefs doen voor de wereld om haar heen, na een periode die haar veel zorgen had gebracht. Ineens was er het idee: Feestjes voor kids van wie het thuisfront er geen geld voor heeft. Het is in no time zo’n succes geworden dat haar initiatief Kip en Apie alle hulp kan gebruiken. “We moeten steeds vaker kinderen teleurstellen. Dat vind ik vreselijk!”

Waarom ze dit zo'n belangrijk doel vindt? Hilde: "Het raakt een kind écht als er nooit eens wat te vieren valt. Omdat ze nooit een feestje geven waarvoor ze andere kinderen uit kunnen nodigen, worden ze zelf ook bijna niet gevraagd. Dat doet pijn bij een kind. Ze kunnen er zelfs van in een sociaal isolement raken. Ik vind dat een droevige gedachte. Natuurlijk weten wij ook wel dat we met onze feestjes de wereld niet veranderen. Maar als je het geluk op zo'n smoeltje ziet tijdens zo'n feestje en je hoort van geëmotioneerde ouders hoe fijn ze dat vinden, dan weet je waar je het voor doet."

Volop hulp maar er is een ander probleem

Hilde heeft het over 'wij'. Ze staat er namelijk al niet meer alleen voor. Tegenwoordig heeft Kip en Apie hulp van Cindy de Winter en Gien Rombouts, die zich inmiddels net zo gepassioneerd inzetten voor het goede doel. Een andere vriendin is momenteel achter de schermen aan het helpen, bijvoorbeeld bij het oprichten van een stichting. Dat maakt een aantal zaken, zoals het vinden van sponsoren, wellicht iets eenvoudiger. Die feestjes kosten immers wél geld, gemiddeld zo'n 50 euro per middag. En juist daar ligt het probleem. Normaal gesproken organiseren de dames van Kip en Apie drie tot vier van die feestjes per week. Door gebrek aan middelen ligt het echter nu op een lager pitje. Dat vinden ze zelf heel jammer maar voor de jarigen die ze teleur moeten stellen is het natuurlijk pas echt verdrietig.

Hulp gevraagd!

Hilde vertelt: "We organiseren ook feestjes tegen vergoeding. Van die opbrengst betalen we wat we voor kids in een armoedesituatie doen. We krijgen echter inmiddels zó veel aanvragen dat we er geen budget meer voor hebben, héél sneu." Kip en Apie is dan ook op zoek naar hulp. Financiële bijdragen zijn zeer welkom, maar een eigen ruimte voor de feestjes en wat opslag is eveneens een grote wens. Dan kunnen deze enthousiastelingen andere giften zoals cadeautjes en versiering opslaan. Natuurlijk zou een sponsor die limonade, chips of een taart wil doneren ook heel mooi zijn. Wie wil bijdragen, of misschien zelfs wil helpen bij de feestjes, kan zich melden voor een mail te sturen naar dit bijzondere initiatief.