Wielerfanaat Berkhout neemt initiatief: Roosendaalse Draai naar Bergen

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – Wat hij zich op de hals haalt, dat is nog niet duidelijk. Maar toch neemt Johan Berkhout het initiatief om de Roosendaalse Draai van de Kaai naar Bergen op Zoom te halen. Reden voor Johan Berkhout is het afgelopen NK in Bergen op Zoom. “Bergen op Zoom is voor mij dé wielerstad van West-Brabant en de Bergenaren lopen daar massaal voor uit”, zegt Berkhout.

Berkhout is een 50-jarige Bergenaar, die nota bene in Roosendaal is geboren. En niet zomaar. Berkhout vertelt dat de liefde voor de wielersport bij zijn geboorte bijna letterlijk is meegegeven. Zijn moeder, Aadje Berkhout, richtte in 1965 de eerste vrouwelijke wielerploeg op. Tijdens een wekelijkse zondagsrit van de wielerploeg moest de toen hoogzwangere Aadje stoppen bij café ‘Trappeke op’. De rit over de kasseien bij Essenhoek hadden namelijk weeën opgewekt en zo kwam in het befaamde wielercafé haar zoontje Johan ter wereld. Een zondagskind. Letterlijk dan. Nu vertelt hij graag over zijn grote verlangen naar Bergse roots. Niet vreemd dat daarom Berkhout dit initiatief neemt.

Op de Bergse Kaai

Aan de keukentafel bij Berkhout laat hij allerlei papieren en tekeningen zien over hoe deze de nieuwe Draai van de Kaai eruit zou komen zien. Midden op de kaai, de Gedempte Haven komen aan weerzijden grote tribunes te staan en de kaartverkoop van de tribunekaarten kan het begin van een mooi verdienmodel zijn. Berkhout wil vooral grote namen aantrekken voor dit criterium, maar wie dat kunnen zijn, blijft nog geheim. Het wielerseizoen is nu voorbij en het is wachten tot de voorjaarsklassiekers van 2019. Dan komen pas de echte toppers vanzelf naar boven.

Tussen de vele papieren liggen ook jeugdfoto’s van Berkhout. Toen werd hij nog Johaantje de Voorste genoemd. En niet voor niks. Berkhout vertelt: “Ik heb nooit een koers gewonnen, maar reed wel de hele koers op kop. Vandaar mijn wielernaam Johaantje de Voorste.”   

Vastenavend-actie?

Berkhout gaat op korte termijn met de gemeente Bergen op Zoom in gesprek. Hij verwacht dat hij met open armen zal worden ontvangen op het Stadskantoor. Berkhout verlangt naar zo’n mooi wielerevenement.

Maar zo rond de Ellefde van de Ellefde kan men bij dit verhaal ook vraagtekens zetten. Het riekt naar inleiding van een nieuwe Vastenavend in 2019. Reden om contact te nemen met Stichting Vastenavend. Die ontkent in alle toonaarden er iets mee te maken te hebben: “Een Roosendaals feestje in Bergen? Nee, daar houden wij ons ver van.” Ook ontkent de woordvoerder van de Stichting Vastenavend dat het vertrek van de burgemeester van Roosendaal iets te maken heeft met de vacante functie in het Krabbegat, de nieuwe nar. “Nee hoor, wij zijn op zoek naar een leuk persoon… “, aldus de woordvoerder.