Willeke Alberti ontroert met verrassingsoptreden in Bosgaard

Als verrassing is er voor de bewoners een muzikaal optreden van niemand minder dan Willeke Alberti. Het maken van video's en geluidsopnames wordt niet toegestaan, zo krijgen de aanwezigen te horen. Wel mogen de media -vanuit een afstand- echter enkele foto's maken van het optreden. Verder: in impressie van de openingsplechtigheid met de onthulling van de boom door directeur Jan-Kees van Wijnen. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Het is een ontroerend moment. Een zaal vol bewoners van woonzorgcentrum Bosgaard wacht vol spanning op wat komen gaat, terwijl de geluidsinstallatie het nummer 'Samen Zijn' van Willeke Alberti laat horen. Als de laatste noten weerklinken, komt ze het podium op. Mét de zangmicrofoon in de hand. Ze is het écht… Willeke! Voor de aanwezigen kan de middag niet meer stuk. Het is een feest van herkenning en een feest van verbinding. De nieuw geopende huisvesting van zorginstelling tanteLouise brengt mensen bij elkaar. Niet voor niets heeft de officiële openingsplechtigheid van woonzorgcentrum Bosbaard dinsdagmiddag het samen-zijn als motto.

Willeke Alberti is een artiest die al zestig jaar populair is en generatie na generatie mensen weet te ontroeren. Ze brengt deze middag liedjes uit haar nieuwste voorstelling met een breed aanbod van Nederlandstalige nummers. Uiteraard ontbreken de bekende klassiekers van haar eigen repertoire niet, evenals nummers van André Hazes sr (De Vlieger), Tante Leen (Oh, Johnny), De Zangeres zonder Naam (Het was aan de Costa del Sol) en Wim Sonneveld (Zo heerlijk rustig). Al zingend loopt Willeke langs de stoelen en zingt ze de bewoners toe. Velen zingen uit volle borst mee, een enkeling plinkt een traan weg. Het mag duidelijk zijn: WIlleke Alberti heeft de harten van de bewonigers overwonnen.

Opening Bosgaard

Het verrassingsoptreden is de spreekwoordelijke klap van de vuurpijl tijdens de officiële opening van het Bosgaard, op het terrein van GGZWNB aan de Hoofdlaan in Halsteren. Het gebouw is al in juni opgeleverd maar nu pas is er gelegenheid voor een feestelijk moment, met toespraken van Jan-Kees van Wijnen (directeur zorg) en Ineke Strijp (raad van bestuur van GGZWNB). Ook is deze middag een kunstwerk onthuld, in de vorm van een boom. Deze is bedacht en gemaakt door bewoners.

Tijdelijke voorziening voor zes jaar

Bosgaard omvat 96 plaatsen voor drie groepen bewoners: mensen met dementie (vanuit de Jacquelineflat), met Korsazkov (vanuit Moermont) en de voormalige bewoners van huize Elisabeth in Halsteren. Het zorgcentrum aldaar wordt vervangen en in de tussentijd verblijven ze in aan de Hoofdlaan. Bosgaard is een tijdelijke voorziening die hooguit zes jaar in gebruik zal zijn, zegt directeur bedrijsvoering Tom van den Akker. De huidige bewoners krijgen dan hun uiteindelijke onderkomen in de nog te realiseren nieuwbouw van respectievelijk het Ketrientje, het Nieuwe ABG en Elisabeth. De gebouwen van Bosgaard (vernoemd naar de bossen van Vrederust) is in slechts enkele weken tijd geplaatst. De basis ervan bestaat feitelijk uit verplaatsbare onderdelen die keer op keer hergebruikt kunnen worden. "Dit gebouw stond hiervoor in Oud-Beijerland", zegt Van den Akker. "En later krijgt het weer een andere bestemming elders in het land."

Circulair en duurzaam

Zorginstelling tanteLouise heeft al sinds zeven jaar dergelijke tijdelijke gebouwen in beheer. "Daarmee zijn we begonnen bij het Nieuwe ABG en later ook in de Vossemeren." De 'wisselpanden' zijn overigens geen eigendom van tanteLouise, maar worden gehuurd via een extern bedrijf. Bij het ABG is aan de buitenzijde nog duidelijk te zien dat het om gestapelde prefab-compartimenten gaat. Bosgaard daarentegen oogt in elk opzicht als een permanente woonvoorziening met een degelijke, hoogwaardige afwerking. De circulaire en duurzame bouw is de bouw van de toekomst, zo stelt directeur Van den Akker.